2.4. Gebruik sensoren en nieuwe IT mogelijkheden.

De video

De tekst

In de natuur gebruiken organismen zintuigen (ogen, oren, tast, smaak) om waar te kunnen nemen. De informatie van de zintuigen gaat via zenuwbanen naar de hersenen. Daar wordt de informatie gecombineerd met andere informatie. De hersenen zorgen er vervolgens voor dat je kan reageren (de hersenen geven feed back).

In onze cyberwereld voegen we daar hetzelfde toe maar dan mechanisch (en niet biologisch). Namelijk sensoren die waarnemen - bedrading, blue tooth, routers, internet voor het doorgeven van de gegevens en computers om het te verwerken en er op te reageren. Dat reageren kan dan via bijsturing, robots of b.v. het geven van een alarmsignaal. Op die manier kunnen we apparaten en machines slimmer maken. Maar ook gebouwen en steden. (Smart buidlings en smart city's) 

Zoals in onze hersenen zenuwcellen aan elkaar geschakeld zijn zo lijkt het er nu op of via glasvezelkabels, routers, blue tooth en internet onze breinen met elkaar verbonden worden.

hersencellen hersencellen2

We kunnen zo eenvoudig met elkaar creatief zijn en gaan denken over de oplossingen voor de toekomst. Afstanden tellen niet meer. 


Onze breinen zijn nu aan elkaar gekoppeld maar men is ook datasystemen aan elkaar aan het schakelen die samenkomen in supercomputers.
Het belastingformulier hoef je (bijna) niet meer in te vullen. De belastingdienst weet de waarde van je huis, je verdiensten, hoeveel kinderen je hebt ect. De databanken zijn aan elkaar geschakeld. Hierdoor ontstaan naast een slimmere en intelligentere belastingdienst ook slimmere en intelligentere diensten, producten, industrieën. Ook de logistiek, de banken en het onderwijs wordt hierdoor slimmer.

Universiteiten, hoge scholen, het MBO en VO zijn allemaal cursussen gratis op internet aan het zetten. Ze worden MOOC's genoemd (Massive Open On line Resources). Dit is er ook een. Zoek maar eens op internet naar cursus en je studierichting. Misschien staat er wel een gratis maar handige cursus over je beroep(skeuze) op internet. Ook op youtube staan veel handige filmpjes.  

Door goed te zoeken is alles te vinden. Niet alleen via Google maar kijk ook eens bij slideshare, youtube, prezi, wordpress, TEDx Kijk eens in de app store of play store. Of in www.archive.org  

Er bestaan al automatische tractoren, auto's, vrachtwagens, drones die bestrijdingsmiddelen op de juiste plaats spuiten, drones die zonnepanelen of windmolenwieken inspecteren, op afstand bedienbare kranen in havens of robots die operaties uitvoeren. Het gaat hard. Van alles wordt mogelijk.  Afstanden spelen geen rol meer. Sensoren zijn ogen, oren, tast. Via internet, wifi etc gebeurt dat wat we willen zelfs op grote afstand. Vraag en aanbod kan bij elkaar komen. Waar je ook bent en hoe groot de afstand ook is. De wereld staat op z'n kop en we hebben nog lang niet alle mogelijkheden door. Ik wil een ergens slapen in New York, jij (in New York) wil je kamer wel verhuren Internet brengt je bij elkaar. Ik wil naar Amsterdam. Jij rijdt toch naar Amsterdam met de auto. Rij maar mee. Ik zoek een kamer in Utrecht. Jij hebt kamers in Utrecht. Via internet zo geregeld. Ik wil een taxi. Jij rijdt er toch dus..
Ik wil een auto lenen. Mijn auto staat toch op de parkeerplaats dus mag je hem wil huren. etc.  

Opdracht 2.4.1.

Bekijk het onderstaande filmpje over de intelligente energievoorziening.

Wat is de boodschap van dit filmpje.

Opdracht  2.4.2.

Bekijk het onderstaande filmpje over domotica en beschrijf wat de boodschap er van is.  

Opdracht 2.4.3.

Is je werk makkelijker, slimmer en duurzamer te maken met sensoren en computers/robots ?   Als de gegevens van de sensoren dan binnen komen in computers wat zouden die er dan mee moeten doen ? Vaak bedien je dan iets vanuit een app vanaf je smart phone. Kan dat in jouw voorbeelden dan ook ?

Meer zie
hier -> verdieping
hier -> vanalles over sensoren, smart buidings, smart industy

 Hier onder nog een filmpje hoe de toekomst er uit kan zien met auto's die opladen vanuit een plaat in de weg en die in de ochtend enegrie geven aan je huis.