logokl


Duurzaam Middelbaar Beroepsonderwijs


Nieuwsbrief April 2013

 

Duurzaamheid in het vrije keuzedeel naast het profiel deel en de verplichte vakken.

Ira von Harras (van Scalda) heeft in samenwerking met partijen als Kenteq, DMBO, de MBO-raad, paritaire commissies dossiers samengesteld om duurzaamheid écht een plaats te geven in het hedendaagse MBO onderwijs. U kunt de voorstellen die onder lezen en al uw commentaar is welkom. 

KEUZE, BEHOREND BIJ KWALIFICATIEDOSSIER(S) MBO

Duurzaamheid in het beroep, niveau 1
Duurzaamheid in het beroep, niveau 2
Duurzaamheid in het beroep, niveau 3
Duurzaamheid in het beroep, niveau 4


Bijeenkomst: Leren voor de circulaire economie

Op 23 April 2013 vindt in de VIBA te ’s-Hertogenbosch de eerste discussie plaats over de basiskennis die nodig is voor de transitie naar een circulaire economie. Het wordt inspirerend, verdiepend en deels ook verkennend. De bijeenkomst is bedoeld voor docenten, educatoren, ondernemers en andere betrokkenen. Thema’s die aan de orde komen zijn: basiskennis circulaire economie, waarde van cradle to cradle en nieuwe methodieken. Meer info zie hier. Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

MBO en HBO onderwijsbijeenkomst als start voor de regiotoer van de Urgenda met Thomas Rau en cabaretier Leon van der Zanden 18.45 - 20.30.


Op 23 april vindt als onderdeel van de regiotour een collegetour plaats met Thomas Rau als gast, locatie Avans hogeschool, Den Bosch  Thomas Rau is de duurzaamste architect van Nederland en te gast in de tweede Urgenda College Tour. Honderd studenten gaan, samen met onze presentator Marjan Minnesma (Urgenda), op 23april in gesprek met Thomas Rau(RAU-­‐Turn too).De bekende Brabantse cabaretier Leon van der Zanden is side kick en zorgt tevens deze avond voor een spetterende start van de Urgenda Regio tour Noord-­‐Brabant! Uitnodiging zie hier Programma zie hier

Hoe begint de Duurzaamheidsfabriek van het DaVinci college vorm te krijgen ?

Het inspirerende verhaal met foto’s van het concept is hier te zien.

Op de CvI conferentie in april 2013 was duurzaamheid een programmalijn.

Een verslag van de conferentie m.b.t. de programmalijn duurzaamheid is hier te zien


De AOC's Voorop in de vergroening

24 april in de CAH in Dronten wordt een grote bijeenkomst gehouden met AOC's die zich van hun groenste kant laten zien, met de uitreiking van de prijsvraag, met presentaties van de genomineerden en zelfs met Jan Rotmans (professor en nr 14 duurzame top 100), Max Hoefijzers (oud CvB DaVinci) en dance4life oprichter Dennis Karpes
Meer info
hier


Albeda begint met
Internationaal en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemerschap 

De flyer van de nieuwe opleiding is hier te zien. Ben Nienhuis [Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.] heeft de regie over de nieuwe opleiding.

De website m.b.t. duurzaam ondernemen is vernieuwd.

Er bestaan nu tabs met leerdoel, competenties, theorie, lesvoorbeelden, websites, checklists etc. De snelkoppeling naar de pagina staat hier

EBC*L werkt aan een Europees erkend certificaat voor de duurzame ondernemer (op MBO niveau).

EBC*L staat voor European Business Competence License. Het license wordt in 34 landen aangeboden en in 21 talen. De examens zijn uniform in heel europa (maar de weg er naar toe mag door onderwijsinstellingen zelf worden ingevuld). Het license is in heel Europa geldig. Het hoofdkantoor zit in Wenen. Nu is het idee opgevat om te gaan komen tot een European Business Competence License Sustainability. Als u er aan mee wilt werken (aan de inhoud en ook aan de examens) mail dan even bert.wissinDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Gastles over duurzaamheid in de kledingindustrie

Sally Hamers is een MBOer die tijdens de mini onderneming van haar opleiding een (web)bedrijf op het gebied van duurzame kleding heeft opgezet. Ze geeft presentaties door heel Nederland om een bewustwording te creëren bij studenten over de milieuvervuiling in de textielindustrie maar ook over de oplossingen er voor. Haar vader heeft een fabriek in India waar ze met biologische katoen en aandacht voor de werknemers en de zuivering van de verontreinigende kleurstoffen bezig zijn. Zelf heeft Sally een webshop opgezet.
Ze kan er (als twintig jarige) boeiend over vertellen met de nodige beelden er bij. Zie http://www.i-identify.nl
  Contact:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Weer veel leerlingen die Energie en Klimaat kiezen

Leerlingen worden graag opgeleid in de toekomst en niet voor het verleden. Dit jaar gaat 41 % van de leerlingen techniek op het Koning Willem I College afstuderen op duurzame energietechniek. Duurzaamheid begint te leven.

DaVinci’s duurzame droom

Op 17 april vindt het slot plaats van het project DaVinci’s duurzame droom. Meer dan honderd leerlingen hebben een onderwerp m.b.t. duurzaamheid bij de kop gepakt en zijn er 8 weken mee bezig geweest. Waarom gaan bruggen altijd helemaal open of omhoog terwijl dat vaak helemaal niet nodig is. Dat moet toch anders kunnen en nog energie en tijd besparen ook..(is bijvoorbeeld een onderwerp). Het slot vindt plaats in duurzaamheidscentrum Weizigt te Dordrecht met en kraam voor alle projecten en een prijsuitreiking. Alle leerlingen krijgen in principe een certificaat van deelname. Meer info Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bijeenkomst van de bouw- en installatiewereld over duurzaamheid en onderwijs.

In 2020 gaat de nieuwbouw vergaand duurzaam worden. Daarnaast moeten voor 2020 jaarlijks 300.000 woningen verbeterd worden op energiegebied. 18 april komt men bijeen om te bezien wat dat betekent voor het onderwijs en voor bij- en nascholing in het licht van het project BuildUpSkillsNL.


Bijeenkomst van de energiewereld en het onderwijs


Op 22 april komen een groot aantal partijen bijeen vanuit de topsector Energie m.b.t. om- en bijscholing richting de duurzame energiesector. Dit met ondermeer de SER, de Metaalunie, Uneto Vni, Bouwend Nedeland, OCW, HBO en MBO.Wordt vervolgt.


UNESCO bijeenkomst voor scholen

Op 24 april vindt de UNESCO scholendag plaats bij InHolland te Den Haag. HBO / MBO
Meer info staat hier


Friese poort schoolt al haar docenten op duurzaamheidsgebied

Jouko van der Mast, projectleider van Centrum Duurzaam, schoolt docenten van Friese poort met dit mooie programma. Wie weet inspireert het programma u ook ?

Cursusdag over circulaire economie en cradle to cradle in het onderwijs en bedrijfsleven.

Noteer vast 27 juni die cursusdag. Hij zal worden gehouden bij Desso te Waalwijk (bekend van haar Cradle to cradle tapijten) en ook DSM komt praten over hoe zij het onderwerp zien in hun bedrijfsvoering. Daarnaast wordt het cradle to cradle spel gespeeld dat ook jongeren in het onderwijs kan stimuleren te denken in de toekomst. Het (concept)programma staat hier en u kan zich al opgeven bijDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hoe kunnen we meer docenten betrekken bij DMBO ?Dit jaar hebben we vanuit het netwerk DMBO een succesvol symposium georganiseerd in Breda met als gastheer ROC West Brabant. Rond de 100 mensen kwamen bijeen om met elkaar in gesprek te gaan. Duurzaamheid in het onderwijs wordt steeds belangrijker. Graag willen we via  u weten hoe meer docenten betrokken kunnen worden bij de activiteiten van DMBO. Laat het ons weten via de Linked in groep http://www.linkedin.com/groups/Duurzaam-MBO-4166524?trk=myg_ugrp_ovr

Wilt u meer aandacht voor duurzaamheid in het MBO klik dan hier

Betreffende deze nieuwsbrief

DMBO is een dynamische kenniskring die zich bezig houdt met duurzaamheid in het Middelbaar Beroepsonderwijs. We hebben een website www.duurzaammbo.nl boordevol informatie met 300 unieke bezoekers per dag. We organiseren ieder jaar een groot symposium over duurzaamheid in het MBO. Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van bijeenkomsten, manifestaties en ontwikkelingen in het MBO veld. Als u nog personen weet waar deze nieuwsbrief interessant voor kan zijn mail dan even het e-mailadres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Afmelden kan ook via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.