logoklDuurzaam Middelbaar Beroepsonderwijs

Nieuwsbrief   Oktober  2017


Bevindingen uit de  bijeenkomst Keuzedeel Duurzaamheid in het Beroep van 13-9-2017.


Verbeteringen in het online lesprogramma m.b.t. keuzedeel duurzaamheid in het beroep.
Toegevoegd is:
- 1.6. Mobiliteit en logistiek en
- 3.6. Sustainable development goals zijn toegevoegd naast een aantal kleine verbeteringen.
- Op verzoek van een docent zijn achter hoofdstuk 1, 2 en 3 begrippenlijsten toegevoegd.
- In de hulpmiddelen staan hier veel good practices onder projecten om mee aan de slag te gaan.
- Ontwerpregels bij projecten zijn er ook te vinden.  
- Ook staat er een antwoordenwerkboek

Nu worden alle onderwerpen uit het keuzedeel afgedekt door het on line materiaal (goed voor 20 uur).

Wat kan je nog meer doen ?

Je kan elke les klassikaal beginnen met een krantenartikel of nieuws op het gebied van duurzaamheid. Verschillende websites zenden wekelijks de nieuwtjes door als
https://www.duurzaamnieuws.nl/
https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/ 
https://solarmagazine.nl/home
https://materia.nl/

Greenpeace heeft ook lessen over duurzaamheid.

Zoek een game die iets met duurzaamheid te maken heeft. B.v. Simcity.
Geef de leerlingen de opdracht een stad te bouwen en te ontwerpen die zo duurzaam mogelijk is.

Techneuten kijk eens op www.energiemeester.nl van Frank Bovens ROC Leeuwenborgh 

Tip voor de website. Zet er zo nu en dan bij hoeveel woorden of kantjes de student er over moet schrijven anders doen ze het minimale. Is inmiddels aangepast.

Laat ze er ook foto’s bij zetten en geef dan meteen les in hoe dat moet.

We zouden vaker bij elkaar moeten komen om ervaringen uit te wisselen. Kom daarom 13 en14 december naar Boxtel. zie onder.
 
Duurzaamheid hoort eigenlijk geen keuze te zijn maar hoor integraal in de opleiding aan bod te komen. Dat klopt maar door het keuzedeel kan je de diepte in. 
 
Examinering.

Je mag als docent een portfolio beoordelen als examen en dan moet je dat twee jaar digitaal bewaren. Authenticiteit kan je borgen door er een eindgesprek over te houden. Dat mag van de inspectie. De examencommissie kan bepalen dat de examinering van presenteren voor de klas mag worden uitgevoerd. Het is niet gezegd dat je alleen moet presenteren voor twee examinatoren. Aldus een deelnemer. Op het KWIC gaan we komend jaar zo examineren. 
 
Smart building

Het Graafschap College in Doetinchem start in het schooljaar 2017-2018, als eerste ROC in Nederland, met de gloednieuwe mbo-opleiding Smart Building. De school speelt hiermee in op ontwikkelingen in de bouw- en installatiebranche en de behoeften van bedrijven in de regio. Meer zie hier

Vakbeurs energie  

Op dinsdag 10 oktober gaan de deuren van Vakbeurs Energie open. Meer zie hier. Gratis toegankelijk bij vooraanmelding.

Kaart met alle Cradle to cradle bedrijven.

Ben je op zoek naar een Cradle to Cradle bedrijf in de buurt om op excursie te gaan kijk dan op deze kaart. Alle C2C bedrijven staan er op.

Symposium "High Impact" 13-14 december De Kleine Aarde, Klaverblad 13 Boxtel

Het symposium "High Impact" gaat over High impact lesmateriaal - de High impact docent - de High impact leeromgeving m.b.t. duurzaamheid. 

Het jaarlijkse symposium van DMBO vindt dit jaar plaats bij de Kleine aarde te Boxtel. Het Summacollege gaat daar haar duurzaamheidsonderwijs vormgeven met een hybride leeromgeving op het gebied van duurzaam bouwen, biovergisting, duurzame kassen, duurzame groen en duurzame technieken.  U kan het allemaal gaan bekijken.  

Het thema op de eerste dag zal zijn High Impact lesmateriaal. Hoe goed lesmateriaal kan helpen duurzaamheid zo te geven dat jongeren het interessant vinden, trots zijn op wat ze gedaan en geleerd hebben en voortaan er enthousiast mee aan de slag willen. 

Daarnaast krijgt u de gelegenheid on line lesmodules te testen die gereed zijn gekomen in het project Build up skills. In dat project is men bezig met  76 lesmodules die werkers in de bouw leren hoe je nul op de meter moet bouwen. We gaan ze ter plekke bekijken en beoordelen want vaak komt het er anders niet van.. Wie doet er mee ?. U mag ze ook al van tevoren zien en beoordelen. Mail dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  
 
Het thema op de tweede dag zal zijn high impact (hybride) leeromgevingen die het vak duurzame ontwikkeling optimaal faciliteren.  
We gaan ervaringen uitwisselen, good practices delen en bekijken hoe we de jongeren die het vak volgen happy kunnen maken. Ook gaan we het hebben over hoe we het aantal leerlingen dat het keuzevak volgt kunnen vergroten. 

U kan er blijven slapen.  Wilt u zelf een workshop geven of heeft u goede suggesties dan horen we het graag. Mail dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Het programma volgt nog.

Nieuws over de website www.duurzaammbo.nl  

We zijn de 400.000 bezoekers gepasseerd,  
- de pagina's voor duurzaam toerisme zijn verniewd zie hier
- er zijn nieuwe pagina's toegevoegd m.b.t. duurzame tandartsassistent, doktersassistent, apothekersassistent
- de pagina's voor mode en kleding zijn vernieuwd zie hier 

Hoe implementeer je keuzedeel duurzaamheid  (het meest gekozen keuzedeel in Nederland) ?

DMBO heeft een on line cursus gemaakt voor keuzedeel duurzaamheid in het beroep.
- Het wordt al door 31 (grote) ROC's gebruikt. Zie hier 
- DMBO heeft specifieke docentenhandleidingen voor mode en kleding (fashion); toerisme; business, horeca, interieur ontwerp en ICT gemaakt.  Interesse ? Mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  
- bij de on line cursus kunnen docenten ook een voorbeeldportfolio en een antwoordenboek aanvragen.
- een antwoordenwerkboek met en zonder schrijflijnen bij de online cursus duurzaamheid in het beroep staat hier (maar is niet noodzakelijk).
- er bestaat ook gedrukt materiaal van uitgevers als van de OVD zie hier, van Edu-actief zie hier en Savantis zie hier.
- de eerste ervaringen zie hier,
- mooie projecten zie hier en hier
- examinering zie hier en examens m.b.t. het keuzedeel zijn in de maak vanuit Savantis en ESS. Die van examenservice MEI zijn klaar. De Leijgraaf heeft haar eigen examen gemaakt en het Koning Willem I College nu ook.
- een routekaart m.b.t. examinering zie hier
- Opleiden om de gebouwde omgeving een beter energielabel te geven. Zie hier, hier, hier en hier.
- Specialist duurzaam bouwen zie hier 
- Ontwikkelingen in de metaalsector
- Specialist dak- en gevelgroen zie hier 
 
Het Koning Willem I College heeft een facebookpagina “Duurzaamheid op het KWIC” Misschien leuk te zien waar die school allemaal mee bezig is en wie weet ook een idee om zo’n pagina zelf te beginnen.

Betreffende deze nieuwsbrief  

DMBO is een dynamische kenniskring die zich bezig houdt met duurzaamheid in het Middelbaar Beroepsonderwijs. We hebben een website www.duurzaammbo.nl boordevol informatie met 300 unieke bezoekers per dag. We organiseren ieder jaar een groot symposium over duurzaamheid in het MBO. We werken samen met het Groene Brein Roots en de Groene Groei. Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van bijeenkomsten, manifestaties en ontwikkelingen in het MBO veld. Als u nog personen weet waar deze nieuwsbrief interessant voor kan zijn mail dan even het e-mailadres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U kan er ook kopij naar sturen alsmede kan u zich er afmelden voor de nieuwsbrief.

  

 

%MCEPASTEBIN%