logokl


Duurzaam Middelbaar Beroepsonderwijs

Nieuwsbrief   December 2016


Symposium "Duurzaamheid en Techniek in het MBO".  14 december Techcollege Nieuwegein 

Op de bijeenkomst waren 23 ROC's aanwezig van Groningen tot Maastricht en van Den Haag tot Doetinchem.

Meer dan 90 personen kregen van DMBO te horen dat de tijd van inspireren en enthousiasmeren voorbij is. Nu is de tijd gekomen van implementeren en op grote schaal uitrollen in Nederland. Het keuzedeel duurzaamheid in het beroep is verreweg het meest aangeboden keuzedeel in Nederland. Tientallen docenten gaan het geven.

Ook ontstaan er steeds meer specifieke keuzedelen op het gebied van duurzaamheid. Specialist duurzaam bouwen, duurzaam vakmanschap elektrotechniek, duurzaam vakmanschap werktuigbouw, de duurzame stukadoor ect.

Op dit moment draaien er grote projecten op het gebied van duurzaamheid om de gebouwde omgeving op een beter energielabel te krijgen. Daarin werken bijna alle partners in de bouw/installatie-/elektrotechniek samen. Zie hier

Langzaam beginnen projecten op het gebied van de circulaire economie plaats te vinden en krijgt ook het MBO aandacht voor biomimicry.

Keynote speaker Thomas Leenders van Philips Lighting kwam o.a. met

  

Er vonden workshops plaats over het keuzedeel duurzaamheid in het beroep met aandacht voor

- de eerste ervaringen zie hier,
- mooie projecten zie hier en hier 
- examinering zie hier en voor een routekaart m.b.t. examinering zie hier

Daarnaast workshops over
- bouw; e- en w-techniek,
- energiezuinig maken van de woningvoorraad  (volgt nog)
- specialist duurzaam bouwen zie hier 
- ontwikkelingen in de metaalsector
- hoe je afdelingen groent zie hier of hier
- hoe je met studenten aan de slag kan in de verduurzaming van de school zie hier.

Meer over het symposium is hier te zien.

Voorbeeld examenopdrachten m.b.t. keuzedeel duurzaamheid in het beroep. 

DMBO heeft lesmateriaal gemaakt voor keuzedeel duurzaamheid in het beroep. Het wordt al door 23(grote) ROC's gebruikt.
Het is digitaal materiaal wat staat op www.duurzaammbo.nl  

Voor docenten  bestaat er een antwoordenboek, een voorbeeld portfolio en een docentenhandleiding met voorbeeld examenopdrachten. Als docent kan u de voorbeeld examenopgaven gemaild krijgen uitgaande van de examens van examenservice MEI ! Die zijn bij hun verkrijgbaar. Ook die van het ID college kan u krijgen. (mail dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Er bestaat ook gedrukt materiaal van uitgevers als van de OVD zie hier, van Edu-actief zie hier en Savantis zie hier.

Examens m.b.t. het keuzedeel zijn in de maak vanuit Savantis en ESS en die van examenservice MEI zijn klaar. De Leijgraaf heeft haar eigen examen gemaakt.

Dinsdag 17 januari DuurzaamDoen lezing over Energiemonitoring

ROC Friese Poort Centrum Duurzaam, Uneto-VNI, Kenteq en OTIB nodigen u graag uit voor een Duurzaam Doen lunchlezing over energiemonitoring. Op dinsdag 17 januari 2017 vertelt Wim Plat van GMC-Instruments u over de verrassende mogelijkheden die ontstaan bij het gebruik van een energiemonitoring systeem.

Meer informatie en direct aanmelden

DMBO wenst iedereen een gelukkig, gezond en duurzaam 2017 toe in een jaar waarin we de aarde weer een beetje beter achter laten dan in 2016.


Geautomatiseerde checklists duurzaamheid

U en uw leerlingen vullen hem in en u krijgt automatisch en per ommegaande advies terug ! Hoe duurzaam is je stageplek Hoe duurzaam ben je thuis Hoe duurzaam is je school Hoe duurzaam is de horeca. DMBO is bezig met een on line cursus duurzaamheid voor het keuzedeel duurzaamheid en je beroep met content, leerdoelen, multiple choise vragen en filmpjes.

Betreffende deze nieuwsbrief  

DMBO is een dynamische kenniskring die zich bezig houdt met duurzaamheid in het Middelbaar Beroepsonderwijs. We hebben een website www.duurzaammbo.nl boordevol informatie met 300 unieke bezoekers per dag. We organiseren ieder jaar een groot symposium over duurzaamheid in het MBO. We werken samen met het Groene Brein Roots en Groene Groei. Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van bijeenkomsten, manifestaties en ontwikkelingen in het MBO veld. Als u nog personen weet waar deze nieuwsbrief interessant voor kan zijn mail dan even het e-mailadres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U kan er ook kopij naar sturen alsmede kan u zich er afmelden voor de nieuwsbrief.