logokl

Duurzaam Middelbaar Beroepsonderwijs

Nieuwsbrief    Oktober 2015

Veel ROC's en AOC's gaan keuzedeel duurzaamheid in het beroep aanbieden.

DMBO is bezig met het maken van lesmateriaal en het geven van richtlijnen omtrent examinering.

De laatste versies van keuzedeel duurzaamheid in het beroep A, B, C, D zijn hier te vinden. Er staat ook

op.

Daarnaast is de installatie- en de elektrotechniek wereld gekomen met

Keuzedeel basisvakmanschap verduurzaming gebouwde omgeving elektrotechnische installaties

Keuzedeel basisvakmanschap verduurzaming gebouwde omgeving werktuigbouwkundige installaties

Bij de keuzedelen basisvakmanschap verduurzaming gebouwde omgeving elektrotechnische installaties en hetzelfde keuzedeel over werktuigbouwkundige installaties worden examens ontwikkeld en krijgt men een branchecertificaat onder de onderstaande voorwaarden.

Congres Circulaire Economie & Onderwijs op dinsdag 10 november

Er gebeurt veel in het onderwijs rondom de circulaire economie. Dit heeft vaak twee startpunten: Ten eerste zijn er veel bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties die met elan werken aan de circulaire economie en hier het onderwijs bij willen betrekken. Ten tweede zijn veel scholen op zoek naar manieren om hedendaags onderwijs vorm te geven en hun leerlingen voor te bereiden op een rol in de samenleving.

10 november (14.00-17.00 uur) in De Gruyterfabriek in Den Bosch. Deelname aan dit congres is gratis.

Met Arjen Wals over Onderwijs en Circulaire economie, Philips over circular lighting en allerhande workshops en sessies met goede voorbeelden. Meer info zie hier..

Workshop Green Office Model voor Mbo/Hbo.

Wat als studenten in het MBO zelf een bureau krijgen met wat financiële middelen om op school duurzaamheid te implementeren. Geef de lead aan studenten. Woensdag 28 oktober te Utrecht is er een workshop over.  

Meer hier over zie hier

Jaarlijks symposium van DMBO over "Ondernemen in de Nieuwe Economie" RijnIJssel College eind december 2015

Hou dat vast in de gaten. Het zal onder meer gaan over circulaire economie, keuzedeel duurzaamheid in het beroep en examinering, creativiteit, het lesmateriaal van Nex generation, Internationaal Maatschappelijk Onderenemen, ESBCL (European Sustainable Business Competence License). Als u ook een workshop wil geven of met leerlingen een mooi voorbeeld wil presenteren mail dan even Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. De leerlingen van het voorbeeld dingen dan mee naar een mooie prijs.   

Prachtig nieuw boek uit "Duurzame techniek" voor het MBO.

Het boek is te verkrijgen bij www.huisvandetechniek.nl Het is geschreven door techniekdocenten Rob Sars en Wim van Nistelrooy. Het is een naslagwerk voor alle aspecten m.b.t. duurzame techniek. de energiebronnen, zonnestroomsystemen, turbine generator systemen, transport, opslag en distributie van elektriciteit, verlichtingstechniek, thermische energie woning, verwarmingstechniek, koeltechniek, isolatiematerialen, domotica onderzoek, financiële analyse en advisering.

Boek over creativiteit en innovatiestappenplan. iDNA.

In de toekomst zal Nederland het moeten hebben van creatieve oplossingen en producten (die bijdragen aan een duurzame samenleving).

Dat is misschien wel de belangrijkste vaardigheid. Het is zoeken naar aangrenzende mogelijkheden. Het is het combineren van twee ideeën of producten tot een nieuw. Daar kan je actief naar op zoek en mee aan de slag gaan. Hoe je dat kunt doen staat in het fraaie boek iDNA.
Met dit boek maak je je eigen innovatie stappenplan
Direct toepasbaar in jouw onderneming
Alleen door je creativiteit te ontwikkelen blijf je groeien
Bestellen kan hier

Avantus krijgt Keurmerk Duurzaam uitgereikt.

Aventus speelt een prominente rol op het gebied van cleantech in de regio. De onderwijsprogramma’s van Techniek en Mobiel bevatten inhoudelijke thema’s zoals grondstoffen en duurzaam hergebruik, energiehuishouding en water, verduurzamen van machines en het ombouwen van bestaande technologie naar innovatieve technologie. Tijdens het jaarlijkse duurzaamheidscongres Cleantech Tomorrow heeft Hobéon het certificaat Keurmerk Duurzaam MBO met 1 ster uitgereikt gekregen voor de sector Techniek en Mobiel. Meer info zie hier.. Meer info over certificaat duurzaam zie hier.

MBO jongeren en duurzaamheid

Op de site van Fawaka Nederland staan verhalen en filmpjes van MBO jongeren die bezig zijn met duurzaamheid. Zie hier Mooi initiatief. Heeft u ook goede voorbeelden laat het dan Thiemo Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. weten !

Geautomatiseerde checklists.

U en uw leerlingen vullen hem in en u krijgt automatisch en per ommegaande advies terug !
Hoe duurzaam is je stageplek Hoe duurzaam ben je  thuis Hoe duurzaam is je  school Hoe duurzaam is de horeca


Betreffende deze nieuwsbrief  

DMBO is een dynamische kenniskring die zich bezig houdt met duurzaamheid in het Middelbaar Beroepsonderwijs. We hebben een website www.duurzaammbo.nl boordevol informatie met 300 unieke bezoekers per dag. We organiseren ieder jaar een groot symposium over duurzaamheid in het MBO. Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van bijeenkomsten, manifestaties en ontwikkelingen in het MBO veld. Als u nog personen weet waar deze nieuwsbrief interessant voor kan zijn mail dan even het e-mailadres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U kan er ook kopij naar sturen alsmede kan u zich er afmelden voor de nieuwsbrief.