logokl


Duurzaam Middelbaar Beroepsonderwijs


Nieuwsbrief    November  2014

 

Donderdag 20-11-2014 Event "Inspiratie over de toekomst"
TEDx-event bij Scalda i.s.m. Duurzaam MBO, Bessestraat 4 te Goes

Over beroepen die verdwijnen en verschijnen, ontwikkelingen naar een duurzame toekomst en de noodzaak met leerlingen daarin creatief te zijn. Maar ook alles over Green office en inspelen op de nieuwe kwalificatiestructuur m.b.t. duurzaamheid in de opleidingen of Green agents. 

Programma.
13.00 Inloop
13.30 Masterclass Duurzaamheid en creative thinking deel 1 of Duurzaamheid in jouw opleiding inspelen op nieuwe kwalificatiestructuur
14.30 Pauze
15.00 Masterclass Duurzaamheid en creative thinking deel 2 of Green office
16.30 uur TEDx bijdragen van
         - Tilly Stroo met Green Agents
         - Rob de Vrind met Inspiratie voor een duurzame toekomst
         - Bas van de Haterd met Beroepen die verdwijnen, beroepen die verschijnen
18.30 uur Netwerken met walking dinner
19.30 uur Afsluiting
Meer info over de meeting zie hier. Inschrijven kan hier.

Donderdag 13-11-2014 Symposium Nieuwe Business Modellen te Utrecht 
Op het symposium presenteert hoogleraar duurzaam ondernemen Jan Jonker het boek Nieuwe Business Modellen; Samen Werken aan Waardecreatie.

Dit boek is geschreven samen met 35 co-auteurs met inbreng van hun eigen expertise. Na een plenair gedeelte (we houden de sprekers nog even geheim) kunt u kiezen uit diverse workshops die verschillende aspecten van nieuwe business modellen belichten. Als u niet op het symposium aanwezig kunt zijn (jammer, hoor), kunt u nu al het boek via de website bestellen: bit.ly/ZwbFJf. De prijs is € 39,50. U krijgt het dan na verschijning op 13 11 14 toegezonden! Er zijn nu nog plaatsen beschikbaar! Aanmelden kan via www.nieuwebusinessmodellen.info Vol=vol. Prijs symposium inclusief boek is € 195,-

One world water battle

OneWorld organiseert de WaterBattle: smart ideas for water actions. Ben jij een denker of doener die water weer hot&happening gaat maken? Meld je dan nu hier aan.

Leerlingen van Friese Poort bouwen ECO-Car
Studenten Techniek (ondersteund door docenten en het bedrijfsleven) hebben een mooi prototype van de Frisian Eco Car gebouwd een auto die hopelijk ook echt in productie genomen zal worden. Zie hier

Green Agents studentenstagebedrijf
Bij Scalda is een studentstagebedrijfje, Inceptio, dat gestart is met het project Green Agents. Leerlingen worden dan geschoold tot Green Agents, die kort gezegd bij bedrijven kunnen gaan inventariseren wat er duurzamer kan. Meer zie hier. 


“Wie niet aan duurzaamheid werkt heeft als bedrijf over vijftien jaar geen bestaansrecht meer”
 
Paul Polman (CEO Unilever)
Scholing "De Duurzame uitdaging"

Dé Praktijkgroep en het platform Duurzaam MBO organiseren in samenwerking een cursus duurzaamheid voor groepen in het bedrijfsleven, het onderwijs (alle richtingen en niveaus) en maatschappij.
In opzet, taalniveau en onderwerpen steeds aangepast op de specifieke cursusgroep. De inhoud van de cursus Duurzame uitdaging is afgestemd op het Keuzedeel Duurzaamheid van de Kwalificatiestructuur mbo 2015/2016.
Kosten en andere belangrijke informatie kunt u lezen in de brochure. Lees hem hier of vraag hem aan. Roland Loos, Projectmanager  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0629778324

Cradle to Cradle in de praktijk training /cursus/scholing

Steeds meer realiseren wij ons dat we slim moeten omgaan met onze aarde. Dat slim omgaan kan op diverse manieren.
Cradle to Cradle is daar een voorbeeld van: het grote ideaal is dat alles wat je fabriceert en gebruikt weer opnieuw gebruikt kan worden in welke vorm dan ook.
Dat gaat niet vanzelf: productie- en ontwerpprocessen dienen drastische aangepast te worden om dit mogelijk te maken.
Voor deze productie- en ontwerpprocessen zijn ontwerpers en makers nodig die over de juiste vaardigheden beschikken om dat mogelijk te maken.
In het seminar Cradle to Cradle in de praktijk richten we ons op het onderwijs aan jonge mensen in directe relatie met de industrie.
Hoe kun je jonge mensen en hun begeleiders bewust maken van deze uitdaging en op welke wijze breng je dat in de praktijk.
Hoe maak je de industrie ervan bewust dat dit de toekomst is met economische voordelen.
Onderwerpen:
1 Waarom Cradle to Cradle?
2 Wat is Cradle to Cradle?
3 Hoe breng je Cradle to Cradle in de praktijk;
4 Cases uit de praktijk;
5 Spelvorm om bewustzijn met betrekking tot de toepasbaarheid van Cradle to Cradle op gang te brengen;
6 Afspraken over begeleiding na het seminar( op locatie/meerdaagse training)
Dit eendaags seminar wordt georganiseerd door Rudolph Bolsius,eigenaar van RGB Consultancy en projectleider van een internationaal project over dit onderwerp.

Zijn expertise ontwikkeld in samenwerking met EPEA Hamburg uit Duitsland en de Allen MacArthur foundation in the UK wordt aangevuld met die van Rob de Vrind, erkend deskundige op dit terrein en nationaal en internationaal werkzaam op dit terrein.Bovendien praktijkman in hart en nieren met verbindingen naar de industrie.
Doelgroep:
-          Docenten beroepsonderwijs (MBO en HBO)
-          Directeuren van afdelingen beroepsonderwijs 

Prijs voor dit eendaags seminar bedraagt  € 400,0 excl.  BTW

Geautomatiseerde checklists. U en uw leerlingen vullen hem in en u krijgt automatisch en per ommegaande advies terug !

Hoe duurzaam is je stageplek
Hoe duurzaam ben je thuis
Hoe duurzaam is je school
Hoe duurzaam is de horeca

Meer initiatieven op het gebied van duurzaamheid in Nederland zijn hier te vinden.


Betreffende deze nieuwsbrief

DMBO is een dynamische kenniskring die zich bezig houdt met duurzaamheid in het Middelbaar Beroepsonderwijs. We hebben een website www.duurzaammbo.nl  boordevol informatie met 300 unieke bezoekers per dag. We organiseren ieder jaar een groot symposium over duurzaamheid in het MBO. Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van bijeenkomsten, manifestaties en ontwikkelingen in het MBO veld. Als u nog personen weet waar deze nieuwsbrief interessant voor kan zijn mail dan even het e-mailadres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U kan er ook kopij naar sturen alsmede kan u zich er afmelden voor de nieuwsbrief.