logokl


Duurzaam Middelbaar Beroepsonderwijs

Nieuwsbrief   Maart 2017


Bijeenkomst Keuzedeel Duurzaamheid in het Beroep Ervaringen en Examinering
 

Woensdag 12 april Croeselaan 15, 3521 BJ Utrecht (achter het centraal station) in de Frieslandzaal 15.00 - 17.00.

Het Koning Willem I College werkt met de lesmethode op www.duurzaammbo.nl (inmiddels meer dan 283.000 hits). Ter ontzorging van de BBL docenten heeft de school nu zelf een examen ontwikkeld dat ze graag willen delen. Hoe hoort u op de bijeenkomst. Er kunnen maar 15 personen deelnemen. Mail daarvoor Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Brainstud heeft grafisch zeer mooi materiaal gemaakt m.b.t. keuzedeel Duurzaamheid in het Beroep.

Zeg maar ronduit visueel gezien het mooiste online materiaal. Ze zijn een kleine nieuwe uitgever in Nederland en zijn bezig zich te profileren op keuzedelen. Samen met samenwerkende onderwijsinstellingen bouwen ze kwalificatiedossiers uit tot  zeer grafisch leermateriaal voor studenten. Volledig digitaal. Wil je zien hoe dat een demo? Schrijf je dan in via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Savantis heeft keuzedeel Duurzaamheid in het beroep D af. 

Duurzaamheid in het beroep D is geschikt voor mbo opleidingen op niveau 4. Het folio lesmateriaal is te verkrijgen voor €36,50. Het online (Studeo) lesmateriaal is te verkrijgen voor €33,50. 

Gastlessen van VN jongerenvertegenwoordigers 

VN Jongerenvertegenwoordigers Duurzame Ontwikkeling De VN Jongerenvertegenwoordigers Duurzame Ontwikkeling en hun werkgroep Jong en Duurzaam biedt een variatie gastlessen aan waarin ze verschillende aspecten van klimaatproblematiek bespreken. Ze proberen vervolgens om interactief met de klas oplossingen te zoeken. Gastlessen en workshops gaan over duurzaamheid algemeen, circulaire economie, duurzame kleding, duurzame voeding en een workshop waarin leerlingen hun eigen school kunnen beoordelen op het gebied van duurzaamheid.

We verzamelen daarnaast ook input van de jongeren over hun mening naar de SDGs. Dit gebruiken wij voor input in de Voluntary National Review op het High-level Political Forum in New York. Zo onderwijzen wij jongeren over de Sustainable Development Goals en helpen we ze ook een concreter idee te krijgen bij de implementatie van de doelen. Meer informatie over de VN Jongerenvertegenwoordigers Duurzame Ontwikkeling vindt u hier: http://www.jongerenvertegenwoordigers.nl/duurzame_ontwikkeling    

Filmpjes gevraagd over de 17 Sustainable Development Goals (SDG's) 


Vroeger noemde men ze de millennium goals. Nu zijn het de 17 SDG's geworden. Zie hier. Over elk doel zijn aandoenlijke filmpjes gemaakt waarop kinderen het doel uitleggen (op hun manier). Vanaf 4 april vragen we studenten tot 18 jaar om hun idee voor een eerlijke, duurzame wereld op te sturen. We zijn op zoek naar de drie beste ideeën die bijdragen aan het behalen van de 17 Werelddoelen. Tijdens het evenement op 1 juni mogen de prijswinnaars hun idee in het wetenschapsmuseum Nemo presenteren. Naast een geldbedrag ontvangen deze winnaars professionele begeleiding om hun idee verder vorm te geven.

Help je met de verspreiding van de prijsvraag? In dat geval ontvang je op 4 april een handig pakketje met deelbare afbeeldingen en een animatiefilm over de wedstrijd, zodat je deze kunt uitzetten op je persoonlijke (sociale) mediakanalen of die van je organisatie. Mail daarvoor Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   

Duurzaamheid en het keuzedeel bij ICT 

19 mei 2017 op de VU in Amsterdam organiseert men voor de derde keer de NDDHO - Nationale Dag voor Duurzaamheid in het HO.  Het MBO is nu ook welkom. Het gaat over - het integreren van duurzaamheidcompetities in het HO. De opzet van het receptenboek Duurzaamheid van ICT met als ultiem doel duurzaamheid te integreren in de eindtermen van het IT-curriculum.

- hoe integraal duurzaamheid te verbeteren duurzaamheid in het curriculum. AISHE keurmerk; Expeditie Duurzaam Onderwijs. 

- duurzaamheid door en voor ICT (in het MBO) met reflectie vanuit diverse richtingen (studenten, onderzoekers, bedrijfsleven, overheid, ICT, etc).Meer info Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hoe implementeer je keuzedeel duurzaamheid  (het meest gekozen keuzedeel in Nederland) ? 

DMBO heeft een on line cursus gemaakt voor keuzedeel duurzaamheid in het beroep. - Het wordt al door 31 (grote) ROC's gebruikt. Zie hier 
- DMBO heeft specifiekedocentenhandleidingen voor mode en kleding (fashion); toerisme; business, horeca, interieur ontwerp gemaakt. Die voor ICT is in de maak.   Interesse ? Mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Daarin staan staan ook voorbeeldexamens.
- bij de on line cursus kunnen docenten ook een voorbeeldportfolio en een antwoordenboek aanvragen.
- een antwoordenwerkboek met en zonder schrijflijnen bij de online cursus duurzaamheid in het beroep staat hier (maar is niet noodzakelijk).
- er bestaat ook gedrukt materiaal van uitgevers als van de OVD zie hier, van Edu-actief zie hier en Savantis zie hier.
- de eerste ervaringen zie hier,
- mooie projecten zie hier en hier
- examinering zie hier en examens m.b.t. het keuzedeel zijn in de maak vanuit Savantis en ESS. Die van examenservice MEI zijn klaar. De Leijgraaf heeft haar eigen examen gemaakt en het Koning Willem I College nu ook.
- een routekaart m.b.t. examinering zie hier


Achtergrondinformatie bij keuzedeel duurzaamheid in het beroep
- De pagina's voor Mode en kleding zijn vernieuwd zie hier
- Opleiden om de gebouwde omgeving een beter energielabel te geven.
Zie hier, hier
, hier en hier .
- Specialist duurzaam bouwen zie hier 
- Ontwikkelingen in de metaalsector
- Specialist dak- en gevelgroen zie hier  

Betreffende deze nieuwsbrief  

DMBO is een dynamische kenniskring die zich bezig houdt met duurzaamheid in het Middelbaar Beroepsonderwijs. We hebben een website www.duurzaammbo.nl boordevol informatie met 300 unieke bezoekers per dag. We organiseren ieder jaar een groot symposium over duurzaamheid in het MBO. We werken samen met het Groene Brein Roots en de Groene Groei. Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van bijeenkomsten, manifestaties en ontwikkelingen in het MBO veld. Als u nog personen weet waar deze nieuwsbrief interessant voor kan zijn mail dan even het e-mailadres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U kan er ook kopij naar sturen alsmede kan u zich er afmelden voor de nieuwsbrief.