Nieuwsbrief 20-09

Vier MBO’s gaan het SDG Charter tekenen op de dag van de duurzaamheid. Tekent jouw school ook?

Het Koning Willem I College, Helicon, Citaverde en Wellant zetten op 9 oktober hun handtekening onder de Sustainable Development Goals. Stimuleer jouw school om ook te tekenen en maak er een persmoment van! Gaat jouw school ook tekenen? Laat het weten aan
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. zodat we hier aandacht aan kunnen besteden via onze communicatiekanalen. Zie hier voor de tekst van het charter. De Nederlandse tekst voor het onderwijs staat hier

Duurzaamste MBO Docent 2020 en deel je activiteiten op de Dag van de duurzaamheid.

Meld hem of haar aan. Gaat jouw school iets doen op de dag van de duurzaamheid? Meld dat dan Op 9 oktober worden de duurzaamste docenten bekendgemaakt. Heb jij een collega in het MBO die duurzaamheid op een mooie manier vormgeeft, of doe je dat zelf? Laat het dan weten.

Praten met de Jonge Klimaatbeweging

In de week van 5 tot en met 9 oktober (Dag van de Duurzaamheid in het Onderwijs) zitten enthousiaste vrijwilligers van de Jonge Klimaatbeweging klaar met een online, interactief programma van een half uur bestaande uit filmpjes, stellingen en challenges over het klimaat! U kan daar met uw klassen aan deelnemen.
Klik hier voor meer informatie.

Doe mee met de Energie Ontwerp Challenge 

Ontwerp en maak iets dat licht geeft op duurzame energie en toon dat op earth hour, het uur waarom de werled het licht uit zet om stil te staan bij klimaatverandering. Jouw device blijft dan branden. 27 maart van 19.30-20.30. Je kan er mooie prijzen mee winnen. 
https://www.smartcirculair.com/energie-ontwerpchallenge-homepage/

Samen met futureproof aan de slag met duurzaam ondernemen

Futureproof is een innovatief onderwijsprogramma over sociaal & duurzaam ondernemerschap voor studenten van diverse (studie)achtergronden en leerjaren binnen het MBO. We willen ze inspireren en activeren. Meer zie hier

Geef een webinar over duurzaamheid tijdens ons landelijk symposium over duurzaamheid in het MBO van 7-11 december.

Tussen 7-11 organiseert MBO voor Morgen diverse webinars over duurzaamheid in het MBO. Heb jij een mooi voorbeeld van inbedding van duurzaamheid in het MBO en wil je delen hoe dat werkt en/of wat je uitdagingen zijn via een webinar? Laat het weten aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Stuur een korte beschrijving (max 0,5 A$) waarin je aangeeft wat je ongeveer wil vertellen, hoe je zorgt voor interactie met de deelnemers (mentimeter bijvoorbeeld), en of je visuele afwisseling kan verzorgen in je presentatie (bijvoorbeeld door een filmpje toe te voegen). Geef ook aan bij welke onderdelen van de Whole School Approach je webinar aansluit Visie, Didactiek, Professionalisering van het personeel, Curriculum, Bedrijfsvoering en/of omgeving. De webinars duren maximaal 1 uur en worden gehouden via Zoom. Voor meer informatie over de Whole School Approach klik hier.

Oproep: doe mee aan de MBO Challenge Voedselverspilling.

Onderwijsinstellingen, bedrijven en organisaties kunnen zich inschrijven tot 15 oktober. Tot 15 maart 2021 werken de teams aan voedselverspillingsvraagstukken van bedrijven en instellingen en denken na over innovaties die bijdragen aan het tegengaan van voedselverspilling. Een deskundige jury beoordeelt de ingediende cases. Genomineerde teams worden uitgenodigd voor de finale. Heb je nog geen concrete opdracht voor de challenge maar wil je wel meedoen? Schrijf je dan toch in! Je kunt later nog een challenge indienen of mogelijk hebben wij een match voor je. Voor informatie en aanmelding klik hier.  

Doe mee aan de SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge.

In de Bouw OntwerpChallenge strijden multidisciplinaire mbo-studententeams om het meest CO2-vriendelijke, spraakmakende, vernieuwende en circulaire ontwerp voor een opdracht van hun opdrachtgever! Voor Meer informatie en aanmelding klik hier

Kijk eens naar het verbeterde materiaal van keuzedeel duurzaamheid. 

Lesmateriaal voor het keuzedeel duurzaamheid in het beroep staat gratis op het web. Zie hier. Op aanraden van docenten zijn er wat verbeteringen aangebracht en zijn verbroken links gewijzigd. Je kan het materiaal ook uitprinten. De nieuwe printversie is hier te zien. Er is nu ook een nieuwe knop met filmpjes toegevoegd. Zie hier.

Voor de agenda van Leren voor Morgen over duurzaamheid in het onderwijs klik hier

Heb je zelf een vraag over duurzaamheid in het MBO of verzoek tot samenwerking? 
Stuur dan vooral een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. zodat we het voor je uit kunnen zetten in het netwerk.

Waarom ontvang je deze email?
Je ontvangt deze email omdat je je hebt opgegeven voor het MBO netwerk van de Coöperatie Leren voor Morgen of voor het DMBO netwerk. Heb je je hier niet voor opgegeven of wil je in de toekomst geen berichten meer van het netwerk ontvangen dan kun je je 
hier afmelden.

De Coöperatie Leren voor Morgen brengt ook een maandelijkse nieuwsbrief uit over duurzaamheid in het onderwijs van peuter tot professional. Wilt je je op deze nieuwsbrief abonneren klik dan hier.

Met vriendelijke groet,

Roos Wemmenhove (Leren voor Morgen)
Rob de Vrind (Duurzaam MBO)