Lessen

Als u les gaat geven over PV kunt u beginnen met de trends, de theorie en nieuwe ontwikkelingen en toepassingen.
Vervolgens de kosten baten en dan ontwerp, installatie en onderhoud/reparaties

Powerpoint voor een les PPT met les over PV  (Rob de Vrind e.a.)

Experimentjes doen kan met dit prakticummateriaal
 

De richtlijn over hoe zonne-elementen te monteren op of aan gebouwen BRL 9933 (d.d. 07-04-2014) staat hier   
 

Les  PV-installatie


De zon staat 150 miljoen km ver en straalt in Nederland 1367 W/m2. Dit kan zijn directe straling, diffuus licht of reflectie (albedo-effect).
Al in 1839 ontdekte Becquerel het photo-electrisch effect.
Uit de panelen komt gelijkstroom (AC) en 10-14 % is het totale rendement. 14-18 % van de panelen, 98 % van de omvormer, kabelverliezen e.d.
 

Men onderscheidt   zonnepaneelvandakgewaaid
1. de voorbereiding
2. ontwerp
3. engineering
4. realisatie
5. onderhoud

1. De voorbereiding:

Klantcontact is belangrijk. Wat wil die ? Dan moet besproken en bekeken worden:
- orientatie, constructie, vandalisme, vervuiling (b.v. bij Schiphol) financieel, kan er een zekering bij in de meterkast, andere meter nodig ?

Panelen gaan 25 jaar mee. De omvormer 10-15 jaar. Voor 5000 euro koop je ongeveer 2000 kWh (geinstalleerd en wel) Als één kWh 0,25 kost bespaar je 500 euro per jaar en heb je de installatie er in 10 jaar uit. Na 15 jaar heb je 2500 euro winst.


Als je stroom gaat leveren ben je BTW plichtig maar dan hoef je geen BTW te betalen over de aanschaf van de panelen en krijg je BTW vrijstelling onder € 1883,--
zie hier
 

2. Het ontwerp

Wat  mag je installeren ? Bereikbaarheid van de meterkast. Moet er een aparte groep komen ? Altijd behalve als minder dan 600 W wordt aangelegd. Aardlek van 30 mA. Moet men er voor door de vloeren, liggen er loze leidingen ? Kan je twee zaken op één groep aansluiten ?
Aarde en bliksem is meegenomen in de omvormer.
Dan pas kan naar het ontwerp gegaan worden.

Als je de dakcontouren volgt heb je geen vergunning nodig, wel als je de panelen schuiner wilt zetten. Panelen verticaal hebben maar 70 % opbrengst. Op 36 graden 100 % en plat 90 %. Het nadeel van plat is dat vuil en water op de panelen blijft liggen.

Verder moet bekeken worden of er geen schaduwvormende obstakels als bomen en lantaarnpalen of zo in de buurt staan. Dat kan worden bekeken met een suneye. Dat apparaat kost 2700 euro en maakt een 360 graden opname en bekijkt eventuele schaduw.
Op hoogte en onder bepaalde omstandigheden kunnen hoeken met meer wind of meer wind naar de nok toe een probleem zijn zoals ook de ouderdom van het dak. Haal er desnoods een constructeur bij.

De panelen wegen 15 kg en de ballast in een bak (console) weegt vaak 80 kg. Men gaat uit van 7 kg per m2.


3. Engineerig

Dan moet gekeken worden naar bevestigingsmogelijkheden.

Dakhaken. Mag je de panlatten gebruiken. Je hebt click fit mogelijkheden. B.v. easymount van Freenergetics

Pas op met dakpanhaken want ze laten de dakpannen scheuren hegeen lekkages geeft. Zorg dat dat voorkomen wordt. Het maken van een frame is beter.
kliksysteemFATHFath2

Het mooiste systeem is van FATH solar. Het klikt panelen vast in  frames.

Veiligheid


Veilig werken op het dak. Gebruik zonnebrand. Hoe werk je op een ladder. Tot 4 meter mag je op een plat dak. Nieuw bij sneeuw of harde wind. Speciale steigers en veilighiedsbevestigingen.

22 dak goot hangen

Veiligopdak1
veiligopdak

 


Het kabelwerk

Kabels onder dakpannen. Dubbel geisoleerd UV bestendig. Bindt ze vast. Maak een goed kabelplan.

Wat kies je ?

Specificaties, certificering van de panelen, vermogenstoleranties, productgarantie, leveringsvoorwaarden.
Een wafer levert 0,6 volt. In de meeste panelen zitten 72 wafers => meer dan 30 V per paneel en 8 Ampere. 10 panelen is al 300 Volt ! Op websites zijn de specificaties te vinden. 
Goede leveranciers zijn Suntch, Sharp, Jing Lee.

Bij een flashtest wordt 1000 W/m2 bij 25 oC en 1,5 air mass gestraald op een paneel en wordt de opbrengst bekeken in Wp. Maar meestal worden panelen warmer en heb je niet zoveel zoninstraling.  Als je dit met 0,8 tot 0,85 vermenigvuldigd krijg je de opbrengst in kWh (per jaar). Op een plat dak kan het wel 60 - 70 graden worden.

Het maximum power point (W=I*V) is waar het paneel het beste werkt.
Het ene paneel is beter bij diffuus licht het andere bij meer direct licht.
Op Schiermonnikoog en in Zeeland heb je het meeste zon.  

Omvormers

Ze worden geprogrammeerd op de omstandigheden op de verschillende netten in de wereld. Ze maken van gelijkstroom (AC) wisselstroom (DC). Max is 1000 volt. Je mag 300 V omvormen. Speciale en juiste kabels, speciaal gereedschap.

De opstelling

Je moet oppassen geen inductievlak te creeeren. Meestal worden ze in serie geschakeld (in een string). 2000 Wp kan op een 1900 Wp omvormer (omdat je 2000 toch niet haalt). Parallel kan ook 150 V 24 A

Vervuiling

De meeste vervuiling verdwijnt met de regen. Reinigen is effectief aan het einde van de winter. Controleer de opbrengsten. Let op bij autosnelwegen, vliegvelden en bepaalde industriegebieden.

Onderhoud. 
Kijk naar slechte lasnaden. Cel shunt kortsluiting. "Hotspots" Kapotte bypass diodes, delaminatie, corrosie bij de bevestigingen.

Een omvormer met ventilator geeft geluid. Een Sunny Boy niet.

Hoe zit het met garantie? Hebben ze over 15 jaar nog van die panelen ?

 

Hits: 10168