Duurzaam computergebruik


Theorie
 

Duurzaam ICT.

In Amsterdam realiseren de datacenters een energiebesparing van 68 miljoen kWh: een besparing van 15%. Amsterdam staat met 64 grote datacenters in de top 3 van datacenter regio’s in de Europa. Er worden binnen verschillende projecten gewerkt aan de instrumenten om duurzame datacenters in de toekomst te laten acteren als flexibele energie spelers binnen slimme gebieden.

Junkmail vervuilt evenveel als 9,3 miljoen auto's doen.

Een mooi voorbeeld


De fairphone 2

Het in 2013 opgerichte Fairphone heeft eerder al 60.000 exemplaren van de eerste editie geproduceerd en verkocht, aan kopers die zo bij willen dragen aan een eerlijkere economie. Dankzij deze betrokkenheid kon Fairphone de productieketen voor consumentenelektronica over de hele breedte positief beïnvloeden, van mijnbouw en ontwerp tot productie en levensduur. De eerste stap van de onderneming was aan te tonen dat sociale waarden en winst samengaan om op een andere, verbeterde manier zaken te doen. Dankzij deze eerste verkopen en de loyaliteit van haar gemeenschap is Fairphone nu zover om een nog groter verschil te maken met een eigen ontwerp.

Ambities voor eerlijkheid een stap verder door origineel ontwerp

De Fairphone 2 bouwt voort op de ingezette initiatieven van de eerste Fairphone, zoals het gebruik van tin en tantalium uit conflictvrije mijnen in de Democratische Republiek Congo, investering in een welzijnsfonds voor werknemers bij de nieuwe productiepartner in China en verbetering van het in Ghana opgezette programma voor recycling van elektronisch afval.
Nadat Fairphone in 2014 het belangrijke strategische besluit nam te investeren in een origineel ontwerp, kan de onderneming haar ambities op het gebied van eerlijkheid nog meer kracht bijzetten. Door het hele ontwerp zelf vorm te geven, krijgt Fairphone een beter overzicht van de productie- en distributieketen, en is zij beter in staat te zorgen voor transparantie en positieve maatschappelijke effecten. Voorbeelden zijn een betere toepassing, controle en traceerbaarheid van materialen, de mogelijkheid om leveranciers te kiezen en sterkere relaties met hen op te bouwen, en de kans om meer invloed uit te oefenen op productieprocessen.
Daarnaast creëert het ontwerpen van binnenuit de mogelijkheid voor Fairphone, om haar waarden tot zijn recht te laten komen in de telefoon zelf: verlenging van de levensduur van het product en bewuster gebruik van de telefoon door toepassing van baanbrekende modulaire architectuur.

Ontworpen om langer mee te gaan en de gebruiker meer controle te geven

De Fairphone 2 telt een aantal vernieuwingen die bedoeld zijn om de levensduur van het product te verlengen. Naast een hoogwaardig Full HD 5" scherm, Qualcomm® Snapdragon™ 801 platform en dual-SIM functionaliteit, zorgt de innovatieve achterkant ervoor dat de telefoon beschermt is zonder dat een extra beschermhoesje nodig is. De gebruiker kan het apparaat eenvoudig openen, de batterij verwijderen en de verschillende “lagen” binnenin bekijken. Omdat de telefoon ook te demonteren is, kan iedereen de meest voorkomende reparaties zelf uitvoeren, zoals het vervangen van scherm, camera, luidspreker of ontvanger.
Fairphone
Door dit unieke ontwerp te combineren met handleidingen en de verkoop van losse componenten, wil Fairphone gebruikers ertoe aanzetten bewuster om te gaan met hun telefoon en meer verantwoordelijkheid te nemen om ze in goede staat te houden. Verder is Fairphone van plan om in samenwerking met ontwikkelaars gebruikers meer keuze en controle te bieden voor het besturingssysteem.
In verband met de lancering van de nieuwe editie heeft Fairphone een interactieve pagina gemaakt om het eerste prototype te introduceren en aandacht te schenken aan die onderdelen van de telefoon die direct aansluiten op de doelen van de onderneming op het gebied van eerlijkheid. Op de pagina staat ook een lijst van algemene technische specificaties en informatie over de leveranciers van de belangrijkste componenten. 
De winkelprijs is 525 euro, inclusief btw. Tot eind 2015 zijn de telefoons alleen in Europa leverbaar. Wie de laatste informatie over de telefoon en het voorverkoopproces wil ontvangen, kan zich inschrijven op de lijst belangstellenden Fairphone 2. Tot nu toe hebben ruim 50.000 leden van de Fairphone-gemeenschap laten weten interesse in de nieuwe telefoon te hebben.
www.fairphone.com


De IT sector levert 2% van de CO2 uitstoot, vliegen 2 tot 3% of wel IT verbruikt evenveel energie als vliegen.

Stroomverbruik ICTICT energieverbruik
Nederland heeft de grootste computer dichtheid van de wereld, al 11 miljoen Nederlanders gebruiken een computer.

In 2007 was 10% van het IT budget energie en men denkt dat dit in 2012, 50% wordt.

Een datacentrum met 2500 servers verbruikt evenveel energie als 420 duizend huishouders = evenveel als de stad Amsterdam.
In Groningen staat een datahotel van 10.000 servers.

De verwachting is dat na volgend jaar de energiekosten voor de server hoger worden dan de server zelf en dat in 2015 het dataverkeer over internet 100 maal zo groot zal zijn als in 2008. In 2010 waren 5 miljard apparaten o internet aangesloten en dit wordt 15 miljard in 2015.

De IT sector is goed voor 8% van het electra gebruik in Nederland, en levert ieder jaar 20 miljoen kilo afval. Alles hierover zie hier
Dia191 ICT afval
Er staan 50 miljoen apparaten in huishouders (7 per huishouder, maar inclusief telefoontjes).

In 2010 werden meer dan 285.000.000 nieuwe computers verkocht.

Er zijn nu meer dan een miljard computers op de wereld en dat aantal zal verdubbeld zijn in 2014.

De productie van die nieuwe machines kost 25 miljoen ton fossiele brandstof en 150 miljoen liter water. Dat is meer dan de totale
Nederlandse energieconsumptie!

Een gemiddelde PC monitor, wanneer altijd ingeschakeld, verbruikt 1100 kWh per jaar. Dat is twee keer zoveel als een nieuw
type koelkast!

Het elektriciteitsverbruik van een gemiddelde desktop computer is verantwoordelijk voor ruim 2 kg CO2 per dag!

Voor iedere kWh die op de werkplek verbruikt wordt, wordt een EXTRA 20% verbruikt tbv koeling en airco.

60 % van de computers blijft aan staan na het werk. Wat hieraan te doen: ICT office (de branche organisatie) kijkt naar ontwerp gebruik en afdanking (zie pdf )

De overheid wil in 2010, 100% duurzaam inkopen. Ze kopen voor 40 miljard in.

Mbt tot het ontwerp zegt de overheid dat computers/monitoren moeten voldoen aan het energy star label.
ICT office zegt dat bijna elk apparaat daaraan voldoet en dat de lat best hoger gelegd mag worden.
Kantoorapparatuur moet dubbel kunnen printen en cartridges moet je kunnen hervullen.

ICT office is gevraagd een project te starten om vereenzaming van ouderen tegen te gaan, met behulp van de computer.

Recycling:

97% krijgt een nuttige toepassing, 78% van de materialen word hergebruikt en 19% krijgt een nuttige toepassing bv: als brandstof.
In 2006 werden 16 miljoen computer gerecycled, in 2007 zal dat 20 miljoen zijn.
De beeldbuizen worden in Echt (Limburg) metalen worden geraffineerd in Antwerpen.
Ze leveren 1% van het wereldgoud maar ook zilver, platina, rhodium, en palladium.

Energieverbruik

Maar 14% van de managers weet hoeveel energie ict apparatuur verbruikt.
63% vindt dat het energie verbruik van de ICT-apparatuur die worden toegevoegd aan het IT budget.
59% zegt dat men snachts de meeste computers uitzet, 26% zegt niet.
Bij 20% van de bedrijven speelt milieu en energie geen rol bij de aanschaf van printers/copis.

Vroeger gaf de computer stroom aan de monitor, waarom is dat nu niet meer want bij stand-by van de computer zou de monitor vanzelf ook uit gaan.

Bij 20% van de bedrijven speelt milieu en energie geen rol bij de aanschaf van printers/copiers.
62% vindt dat de overheid strengere maatregelen moet toekennen aan de IT-wereld, dat is nodig omdat de meeste pcs na 3 jaar vervangen worden.

Screensaver af bij de laptop scheelt 10%. Zie ook r ecyling en reductie van de milieu-impact door ICT office

Met name 's-avonds, 's-nachts en in de weekenden blijven op scholen de computers nogal eens ongebruikt aanstaan. Dit kost ons op jaarbasis ongeveer 46 Euro per PC.
 
Zet voor het naar huis gaan de computer uit!
Zelfs het uitzetten van de computer wanneer u een vergadering heeft, loont.

Met een ecobutton kan men door een druk op de knop de computer zetten in de ecomode waarbij hij geen 175 Watt meer verbruikt maar 3 Watt. Met een simpele druk op een toets van het toetsenbord komt men weer terug op de plek waar men gebleven was.
Tevens wordt even op het beeldscherm weergegeven hoeveel bespaard is. Zie www.eco-button.com

Waar duurzame personal computers, laptops, notebooks en beeldschermen (monitoren) aan moeten voldoen staat hier beschreven.

Wat te doen:

Bij geen gebruik. Schakel computer uit, ipv standby/sleep/aan laten staan. (5 -10 %)

Screensaver, besparen geen energie, ze verbruiken juist veel meer! (meer verbruik!)

Automatisch monitor/hd/usb uitschakelen is altijd zinvol. (10-15%)


PCs en monitors besparen alleen energie als energiemanagement faciliteiten zijn ingeschakeld.


Zet de acculader van een laptop op een uitschakelbaar stekkerblok (de acculater gebruikt altijd energie, ook al laadt deze niet. (5%)

Schakel wireless routers uit (of laat dat doen door energiebesparingssoftware) bij geen gebruik.

Beperk het gebruik van CPU intensieve Windows services (b.v. Indexing service) (5%)


Gebruik laptops, ipv desktops, het verbruik is veel minder. (tot 50%)


Optimalisatie energiemanagement schema.(m.b.v. ESSaver)


Vervang CRT schermen voor LCD of LED monitoren. (Afhankelijk!)


Schakel je computer UIT als je klaar bent met werk. (10%)


De ESSaver meet verbruik en besparing, is input voor sturing en levert gedragsverandering

computers


I-pads

het maken kost 200 kWh. In 5 jaar verbruiken ze 50 kWh. De productie verbruit dus 4x zoveel.


Datacenters, servers en energieverbruik

In een gemiddeld datacenter wordt zo’n 55% van de elektriciteit besteed aan IT; 35% gaat op aan koeling. In zeer efficiënte datacenters is vooral het aandeel koeling terug te brengen, tot onder de 10%. Vrije koeling, als de buitentemperatuur laag genoeg is, gecombineerd met luchtstroommanagement maakt dat mogelijk. Daarnaast kan gewerkt worden met een warmte-koudeopslag in de bodem. Ook aansluiting op lokale warmtenetten is een mogelijkheid, waarbij de warmte van datacenters gebruikt wordt voor gebouwen in de omgeving. Een rapport hierover zie hier.

Bij 21% van de bedrijven speelt milieu en energie een rol bij datacenter apparatuur/servers.
In een datacenter wil je meer met minder geld waarbij ook een probleem is hoe je uitval opvangt.
Momenteel (2007) staan er 300 duizend servers en dit gaat snel naar de 800 duizend.

Er worden nu hele datahotels gebouwd met 10 duizenden servers (bijvoorbeeld in Groningen).

We back-uppen veel te veel gegevens. Alle (oude) gegevens die toch niet meer veranderen hoeven maar n keer gebackupt te worden. Daarbij is tape veel energie efficiter. Hierbij draait de harde schijf niet de hele tijd.

In 2001 had een rek gemiddeld 7 servers, in 2010, 20 servers. Vroeger verbruikten servers op een rek 8 kW en nu al 25 tot 30 kW.
De datacentra raken aan hun max. vanwege hun energievraag en koelingsproblemen.

Het moet allemaal gekoeld worden. Maar men koelt veel te veel. Zo'n centrum kan best op 32 oC werken. Daarnaast kan beter gekoeld worden door dynamic smart cooling. Hierinmaakt men 3D plaatjes van de airflow en de hotspots en bedenkt men er oplossingen voor . Zie ook Energiebesparen bij koelen van serverruimten door HP

In vijf jaar tijd zijn de servers 4 keer zoveel energie gaan verbruiken, vandaar dat server virtualisatie nodig is. Zie ook   Energiebesparen door virtualisatie van servers door VMware

Door met software servers te managen kan men doen aan virtualisatie hierbij hoeven snachts niet alle servers aan te staan en kunnen de applicaties tijdelijk gezet worden op n server. Hoeveel dat opbrengt kan worden berekend op www.vmware.com/products/vi/calculator.htm

Eigenlijk zou uit het contact gelijk stroom moeten komen en zouden accus snachts opgeladen moeten worden (goedkoper).

Er komt een moment dat men bij een goedkope leverancier in Azimee gaat tellen hoeveel energie er in het transport gaat zitten Dan kan een duurdere leverancier in Europa misschien beter zijn.

Waaraan duurzame netwerken en telefoniediensten moeten voldoen staat hier weergegeven

ITB2 datacentrum te Apeldoorn heeft gekozen voor enorme luchtschachten met extreem lage luchtsnelheden en ‘indirecte adiabatische koeling’ technologie. Dit vormt de basis voor het algehele energie-efficiënte ontwerp van het datacenter in Apeldoorn. Middels een extra verdieping voor de ruim bemeten koelingopstelling, met grote warmtewisselaars en een recirculerend binnenklimaat, wordt in het datacenter van ITB2 tégen de buitenlucht gekoeld – zonder dat buitenlucht het datacenter binnenkomt>Datacentra Apple steeds duurzamer


 

appleApple’s datacentra, die verantwoordelijk zijn voor de online diensten, draaien voor 100 procent op duurzame energie. Bij de faciliteiten in Austin, Elk Grove, Cork, München en de campus in Cupertino wordt gebruik gemaakt van een combinatie van wind-, water-, geothermische en zonne-energie.

75 procent van alle faciliteiten van Apple is nu voorzien van duurzame energie. Deze voorzieningen zijn verantwoordelijk voor 2 procent van de carbon footprint van Apple. 98 procent is afkomstig van productie, transport, gebruik en recycling van de Apple-producten. De productie van Apple-apparaten (de grootverbruiker) is verantwoordelijk voor 61 procent van de totale voetafdruk. Eén iPhone 5 levert 75 kilo broeikasgassen op. Hiervan komt 57 kilo vrij bij het productieproces. Bekijk hier bijvoorbeeld de voetafdruk van een iPhone 5.

Bekijk dit Youtube filmpje (1:20 minuten) over de energievoorziening van datacenter in Maiden, North Carolina. Daar is het grootste pv-systeem van Apple geïnstalleerd.


Innovatie..Door servers met niet geleidend water te koelen, kan er 80 tot 97 procent energiebesparing worden gehaald.

Een dergelijke besparing heeft veel invloed want het energieverbruik is vergelijkbaar met de mondiale luchtvaartindustrie. Bij de nieuwe koelingstechnologie worden servers volledig ondergedompeld in speciaal niet-geleidend water. Het systeem werkt simpel. Het niet-geleidende water wordt bovenin de serverkast losgelaten en sijpelt dan door de elektronica naar beneden. Onderin wisselt het niet-geleidende water de opgenomen warmte uit met een extern koelingssysteem met normaal water. Vervolgens wordt het niet-geleidende water weer omhoog gepompt. De temperatuur van het externe water kan oplopen tot 50 graden Celsius. Dat water kan daarna gebruikt worden voor verwarming van de rest van het gebouw. Over het algemeen worden servers gekoeld met lucht die door ventilatoren wordt rondgeblazen. Maar lucht is juist een goede warmte-isolator, die we bijvoorbeeld gebruiken in dubbel glas. Water kan warmte duizend keer effectiever vervoeren dan lucht en is dus veel beter geschikt voor koeling.

De energiebesparing is duidelijk het grootste voordeel van het waterkoelingsysteem. Een ander voordeel is dat het watersysteem geen geluid maakt, in tegenstelling tot het vervelende gezoem van ventilatoren van luchtkoeling.

Er bestaat ook een techniek in verregaande  ontwikkeling welke de (elektronische) componenten binnen apparatuur ‘ongevoelig’ maakt voor contact met vloeistoffen. Hiermee zou je hetzelfde kunnen bereiken.De kans op doorontwikkeling is echter vele malen groter omdat de industrie dit idee zeer snel zal omarmen – Wie wil er geen mobieltje die geen schade zal oplopen indien het apparaat ‘in het water’ terechtkomt

Printen

Het papier kost 10 maal meer energie dan het printen. Zet de printer op dubbelzijdig. 40 % van de prints is te vermijden. Gemiddeld print men zelfs duizend pagina's per maand.  Dell heeft in 2007 een papierloos congres gehouden.

Waaraan duurzame tonercartridges aan moeten voldoen staat hier weergegeven
Waaraan duurzame reproductieapparatuur moet voldoen staat
hier weergegeven
Waaraan duurzaam papier moet voldoen staat
hier weergegeve


Thuiswerken en telepresence


Om het fileprobleem op te lossen, zouden veel meer mensen thuis moeten werken.  Amsterdam wil met Seoel en San Francisco een nul energie stad worden. ICT gaat daarin een grote rol spelen. Men wil info naar de gebruiker brengen ipv de gebruiker naar de informatie. Je kunt het vergelijken door in plaats van informatie het woord water in te vullen. Vroeger liepen de mensen naar de pomp om water te halen, nu gaat het water via leidingen naar de gebruiker. Rond Amsterdam wil men nu lounge plekken gaan inrichten. (smartwork centers) Met restaurant en crhe waar je kunt flexwerken zo gauw een file op doet kun je besluiten naar de lounge te gaan om daar te gaan werken. Men noemt dat connected urban development. Men hoopt daardoor 11 duizend autos minder op de weg te krijgen.

Meer en meer begint men te werken met telepresence dit is de nieuwe manier van videoconferencing. Aan een ronde tafel zitten aan de ene kant mensen en aan de andere kant 3 grote beeldschermen. Het op afstand vergaderen begint net echt te lijken.

Cisco heeft er afgelopen jaar 50 miljoen euro mee bespaard.

Als mensen thuis gaan werken kost dat ook energie maar zodra mensen meer dan 11 km van de werkplek verwijderd wonen, wordt het energetisch gunstiger. Pas is Webex voor 3,2 miljard euro overgenomen. Dit bedrijf is gespecialiseerd in webconferencing. Ze hebben 33 duizend bedrijven als klant en delen data, spraak en video.3 van de 4 meetings hadden ook anders gekund. Op de site staat een calculator die uitrekent hoeveel CO2 bespaart als je doet aan webconferencing.

Zie ook Energiebesparen door virtual presence door Cisco

Computerfirma's en duurzaamheid

Op: www.Hp.com/go/report   is het duurzaamheid verslag van HP te vinden. Ze verbruiken 20% minder energie dan in 2005. Statement: You have to be green to be seen.Groen is goed voor de business.

IBM is met 140 duizend mensen gaan zoeken naar idee, 37 duizend idee waren uniek en in 10 idee gaat men 100 miljoen stoppen bv: om groene datacentra te maken die 42% minder energie verbruiken.

Men wil ieder jaar 4% minder energie verbruiken.

Het is ook wikken en wegen tussen kleine verschepingen en weinig opslag of grote verschepingen (energetisch beter) en grote opslag (energetisch slechter).

Ook kijkt men meer en meer naar het afval, de silicium die vrijkomt uit de chips recyclet men tot nieuwe chips maar als die te dun worden kan men ze goed gebruiken voor zonnepanelen.

IBM wil de wereld uit gaan rusten met sensoren om beter te kunnen monitoren wat voor effecten beslissingen hebben.Ze besteden 1 miljard per jaar aan duurzaamheid.  De verpakkingen kunnen kleiner en de silicium uit de chips kan men weer gebruiken voor zonnepanelen. 

Dell is bezig een netwerk op te zetten van bedrijven die de wereld op milieugebied willen verbeteren. www.regeneration.org
Men wil de directe impact op het milieu minimaliseren, CO2 neutraal worden (dat zijn ze eind 2008) en de klanten oproepen over te
gaan op actie. De toekomst is groen. Dell is het eerste bedrijf dat in 2008 CO2 neutraal wil zijn, recycling gratis aanbiedt voor huishoudelijk gebruik en huisgebruikers aanbiedt het stroomverbruik te compenseren via het planten van bomen. Men tracht energie te besparen via het design (werk met een beperkt aantal materialen, zorg dat het te recyclen of op te waarderen is, zo energiezuinig mogelijk, naar eco-labels en ook toeleveranciers dit opleggend) , de fabricage (met zo min mogelijk emissies en energie, gerecycled papier, aankoop van groene stroom, met oog voor gezondheid en veiligheid), het gebruik door de klanten (minimaal energieverbruik bij transport, het gebruik, de verpakkingen) en de recycling (wereldwijde inzamelingsprogramma's)..

Dell probeert het maximale rendement te halen uit de stroom, de zuinigste fabricagemethoden toe te passen (ze verbruiken maar de helft van wat de eerste naaste concurrent verbruikt) en warmteproductie te verminderen. Laptops zijn van 15-25 watt naar 3 watt gegaan en computers van 89 watt naar 5 watt. Op www.dell.com/energy staat een rekenprogramma om te zien hoeveel gebruik aan stroom kost en hoeveel je kunt besparen.  

Zoekopdrachten op google en energie

Het energieverbruik van n enkele zoekopdracht op zoekmachines als Google en Yahoo staat gelijk aan dat van een uur lang een spaarlamp laten branden. "En dat in enkele milliseconden.  "Veel mensen staan nauwelijks stil bij de wereld die achter hun computerscherm schuilgaat". "Internet is a climatekiller." Op
www.frankrozendaal.nl zie je hoe je ook duurzaam kunt zoeken.
Maar IT kan ook enorm bijdragen om het klimaat te redden. Als sensoren weten dat b.v. over 30 minuten de zon gaat schijnen kan de verwarming al af. Of als auto's elektrisch geladen worden en dat b.v. op windenergie dan kunnen sensoren aangeven wanneer het opladen het beste kan beginnen.Google zelf gaat misschien op IJsland bouwen omdat daar energie gratis uit de aarde komt.

Schmidt, ( directeur van STRATO, de op een na grootste webhost van Europa) doelt op de ogenschijnlijke ongebreidelde groei van datacentra van gigantische hightech-bedrijven als Google, Yahoo, Microsoft, maar ook Strato. Dat geldt ook voor de kosten de belasting voor het milieu. De uitstoot van CO2  van de IT-industrie  en internet is bijna net zo groot als die van alle vliegverkeer in de wereld.  (Bron: Spits donderdag 13 september 2007)

Duurzaam datacentrum

In de Ecofactorij in Apeldoorn bouwt ITB-Kwadraat haar 2e datacenter.Een openbronsysteem (WKO) en warmtepomp verwarmen de kantoren in de winter en koelen de ruimtes in de zomer. Het gehele pand wordt dus gekoeld zonder koudemiddel (100% op de bron en adiabatische koeling) en verwarmd met alleen de warmtepomp (zonder cv-ketels en de hiervoor benodigde gasaansluiting).Het datacenter zal bestaan uit 3 zalen van 500 m2. Een datacenter slurpt zoveel energie, dat het nooit helemaal groen kan worden. De computerkasten in het center zijn totaal goed voor 6 megawatt, waarmee je ook 2 woonwijken van stroom kunt voorzien.

Groen door IT

IT kan een enorme bijdrage leveren aan het controleren en reduceren van de overige 98 % CO2 die wordt uitgestoten.

- minder kantoor- en opslagruimte
- efficitere gebouwen
- slimme producten
- reduceer reizen en vliegen
- verbeter supply chain logistiek
- verminder papier en printen
- vergemakkelijk recycling en afval
- duurzaamheidsdashbord
- meet en weet
- intelligente vervoerssystemen
- landbouw en waterbeheer

Je kan op nieuwe manieren economisch, technisch en sociaal denken.

Dus ICT is een deel van het probleem maar een veel groter deel van de oplossing.

Zie ook:
https://www.surf.nl/themas/groene-ict-en-duurzaamheid


Vragen

1. Verbruikt de IT sector meer, minder of evenveel energie als het vliegverkeer ?

 2. Waarop kun je letten bij de aankoop van computers (denk aan ontwerp, gebruik en afdanking ?

 3. Op welke twee zaken moet je letten bij de aanschaf van printers ?

 4. Welk land heeft de grootste computerdichtheid van de wereld ?

 5. Wordt meer of minder dan de helft van de materialen uit een computer hergebruikt ?

 6. Hoeveel procent van de mensen zegt computers 's-nachts niet uit te zetten ?

 7 Hoe is energie te besparen bij de koeling van serverruimten ?

 8 Hoe is energie te besparen door servers beter in te zetten (virtualisatie) ?

 9. Hoe heet de nieuwe vorm van tele-vergaderen ?
10. Hoe tracht men in Amsterdam energetisch slimmer te gaan werken ?

11. Is telewerken altijd energiebesparender ?

12. Hoe bespaart wesapo (we save power) energie bij computers (bekijk hun website hier onder)

13. Wat wil men gaan doen met de silicium uit de chips ?

Opdracht 1: Probeer te achterhalen hoeveel Watt continu en hoeveel watt maximaal de onderstaande elementen van je computer verbruiken. Als je dat vermenigvuldigt met de duur dat de computer gemiddeld per dag aan staat en dat maal 365 dan weet je hoeveel de computer jaarlijks verbruikt.
 

  Watt continu Watt maximaal
Monitor
Processor 
Toetsenbord/Muis
DvD
Moederbord
Geheugen
HDD
Videokaart
Voeding

 

Zoek op internet naar een computer die veel minder energie verbruikt. Vergelijk dat en bekijk hoeveel je daar jaarlijks mee bespaart (als elektriciteit 10 ct per kWh kost).

Energy Star

 

computers

Wereldwijd is bovenstaand logo inmiddels bekend.

1.    Leg in eigen woorden uit wat de organisatie Energy Star inhoudt.

2.    Waaraan moet een PC (of PC-onderdeel) voldoen om het label van Energy Star te dragen?

80 Plus Certificering

 

computers

Om te bepalen of PC-onderdelen efficit met de opgenomen energie omgaan is het 80 Plus Program als initiatief gestart begin 2005. Grote merken hechten momenteel grote waarde aan 80 Plus certificering van hun producten.

                       

3.    Leg in eigen woorden uit wat dit 80 Plus initiatief inhoud.

4.    Wanneer voldoet een PC-onderdeel aan een 80 Plus certificering?

5.    Welke PC-onderdelen komen in aanmerking voor 80 plus certificering

6.    Wat is het verschil tussen het Energy Star en 80 Plus Program?

Websites

computers
http://www.cleanbits.nl/content/view/90/126/
Is je website groen ?
Cleanbits laat het zien.
computers www.frankrozendaal.nl duurzame zoekmachine marketing
computers www.eco-button.com
 
Met een ecobutton kan men door een druk op de knop de computer zetten in de ecomode waarbij hij geen 175 Watt meer verbruikt maar 3 Watt. Met een simpele druk op een toets van het toetsenbord komt men weer terug op de plek waar men gebleven was.
Tevens wordt even op het beeldscherm weergegeven hoeveel bespaard is.

computers

duurzame inkoop van computers

Waarop te letten bij de aankoop van computers
computers Een computer voor de ontwikkelingslanden die met de hand te voorzien is van stroom.

Het actieplan van Geneve wil in 2015 800.000 dorpen die nog geen toegang hebben tot ICT er toegang toe geven.

Energiebesparen door virtualisatie van servers
door VMware (pdf)

Energiebesparen doorvirtual presence door Cisco (pdf)

Recyling en reductievan de milieu-impact
door ICT office(pdf)

Filmpje over het energieverbruik van servers e.d.

Theorie Energieverbruik Printen Thuiswerken

Duurzame computerfirma's