Lessen duurzame voeding

zie ook het menu rechts. 

Tegenwoordig beschouwt men als gezond:

Eet meer plantaardig en minder dierlijk
Beperk rood vlees en met name bewerkt vlees (worst/ham ect)
Eet wekelijks peulvruchten
1x per week vis bij voorkeur vette vis
Vervang harde vetten door zachte vetten en plantaardige olie
Vervang geraffineerde graanproducten door volkorenproducten
Geen voedingsstofsupplementen
Zo min mogelijk suikerhoudende dranken

Dagelijks

Minstens 200 gram groente
Minstens 200 gram fruit
Minimaal 90 gram bruin brood volkoren brood of andere volkorenproducten
Minimaal 15 gram ongezouten noten per dag
Maximaal 6 gram zout
Enkele porties zuivel (melk of yogurt)
3 koppen thee
Niet meer dan één glas alcohol.


Duurzame voeding

is streekgebonden, seizoensgebonden en biologisch.

Streekgebonden

Als producten uit de streek komen is er weinig energie in gestopt om ze te vervoeren.
Daarbij zijn ze (meestal) verser en zitten er meer vitaminen in naast dat de smaak beter is.

Seizoensgebonden

Als je producten uit het seizoen koopt dan komen ze niet uit kassen of uit verre landen. Dat scheelt weer energie.

Biologisch

Als producten biologisch zijn heeft men geen bestrijdingsmiddelen gebruikt die giftig zijn voor jezelf en voor de natuur.
Daarnaast heeft men geen kunstmest gebruikt. Kunstmest maken kost veel energie en kunstmest laat gewassen te snel groeien zodat dat ten koste gaat aan de smaak en de samenstelling van voedingsstoffen in de gewassen.