Open menu

Het Cradle to Cradle concept (C2C) en circular economy

Cursus "Working and learning in the world of Cradle to Cradle"

DMBO heeft in 2012 en 2013 een internationaal project over C2C uitgevoerd om te komen tot een cursus. Die is gemaakt samen met Sonja Eser die verbonden was aan de EPEA Academie te Munchen (zij verzorgde C2C cursussen voor bedrijven), Rudy Daelmans van Desso, Herm Hendrikx en Wim Buijs van DSM en Ken Webster van "the Allen MacArthur Foundation" (circular economy) e.a. Als u interesse heeft in de cursus mail dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

De slotbijeenkomst bij Desso is donderdag 27 juni 2013 gegeven.

Hier onder de presentaties van

Sonja Eser en Rob de Vrind (DMBO) over "Working and learning in the world of cradle to cradle" 

Rudy Dealmans Desso

Herm Hendrikx van DSM

Wim Buijs van DSM 

Op de bijeenkomst is ook voor het eerst de Nederlandse versie gespeeld van het spel over C2C genaamd Simply Cycle.
Het bevat van allerhande producten kaarten waarop staat hoe de produten nu (op een verkeerde wijze) geproduceerd worden en je krijgt via opdrachtkaarten vragen over die producten die moeten leiden tot C2C producten. Daarnaast bestaan er expert kaarten die aangeven hoe de producten nu al op een C2C manier gemaakt worden. Alles wordt gespeeld op een bord (van C2C papier) waarop een iland staat afgebeeld dat C2C moet worden. 
Het spel is voor € 60 te verkrijgen door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Creativity is a great motivator because it makes people interested in what they are doing

Het cradle to cradle concept  (C2C) gaat kortweg over

producten die oneindig kunnen worden hergebruikt of die onschadelijk kunnen worden afgebroken (the only way out).
Zie ook
 http://www.cradletocradle.nl/ 
Alle C2C-producten zijn te vinden op http://www.c2c-centre.com/products
Alle C2C-bedrijven zijn te vinden op http://www.c2c-centre.com/companies-and-organizations
Veel C2C-literatuur is te vinden op http://www.c2c-centre.com/library

een een recent boekje over C2C in het onderwijs is hier te bekijken.

Uitgangspunten :

1. Afval is voedsel
2. Gebruik huidige zonne-energie
3. Huldig biodiversiteit

ofwel1. Producten moeten gemaakt zijn uit post-consumer materiaal
2. De biologische en technologische kringloop moeten gescheiden worden. Afval = voedsel (en mag dus niet giftig zijn) en de rest moet in de technologische kringloop hergebruikt kunnen worden.
3. Gebruik hernieuwbare energie
4. Less bad isn't good. Laat altijd een positieve voetdruk achter..het afvalwater zou b.v. schoner moeten zijn dan het water waarop geloosd wordt.
5. Het moet waarde toevoegen ipv verminderen (bouw huizen als bomen en steden als bossen).

cradletocradle

Je zou je vrij moeten maken van boosdoeners als schadelijke stoffen. Dat betekent dat je een lijst moet maken van alle ingrediten die gebruikt worden in een ontwerp en dat die gifvrij en recyclebaar moeten zijn. Daarnaast moeten producten goed zijn in te zamelen, eenvoudig te recyclen en gemakkelijk terug te brengen in de kringloop. 
Het volledig uitbannen van schadelijke materialen en het compleet sluiten van kringlopen zal een zaak van de lange adem zijn. Je moet ervoor doen aan re-thinking, re-organizing, re-planning en re-scheduling. Men is tevreden met kleine stappen omdat het bijna niemand lukt om nu al perfect te zijn. Begin en verbeter daarna telkens. Act now and you don't have to be perfect. Als het bovenstaande lukt hoef je niet te minderen maar wordt het beter en leuker.

Cradle to cradle optimaliseert materialen, logistiek, energie, water en maatschappelijke rechtvaardigheid.

 

biocycletechnocycle

Het programma van TV is te zien op http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/30458986/items/30461003/

Wat als autos, schoenen huizen etc anders waren en het afval kan terugkeren in de grond en daar als voedsel kan dienen voor de planten..Dan krijg je hoe meer we consumeren, hoe meer we terug geven aan de natuur. Nu consumeren we en geven niets terug. Het wordt tijd dat mensen echte aardbewoners worden, Dat ze zeggen wat fijn dat ze er zijn. Dat we de andere soorten op aarde happy maken met het feit dat we er zijn. Het doel is een gevarieerde, veilige, gezonde en eerlijke wereld met schone lucht, grond, water en energie die op een economische, rechtvaardige en ecologische manier wordt gebruikt

Niet door dingen te maken die minder slecht zijn, maar juist door zaken te maken die goed zijn voor anderen. Die nieuw leven voortbrengen in plaats van die minder slecht zijn. Door minder kapot te maken beschermen we niets.  

Het streven is tijdens het recyclen de kwaliteit van het product te behouden of zelfs te verbeteren. men noemt dat upcyclen. Daarnaast moet je je kinderen met een gerust hart kunnen laten spelen op industrieterreinen.

Het concept is gebaseerd op drie basisvragen
1. Is het biologisch afbreekbaar
2. Is het opnieuw te gebruiken
3. Is het te verbranden voor energieopwekking

Als je in China te eten wordt gevraagd, is het onbeleefd om te vertrekken zonder naar de WC te zijn geweest. Je ontlasting bevat namelijk mineralen en stoffen die nodig zijn het land te bemesten.
Een indianenstam die haar doden cremeert vermengt de as door het voedsel om aan mineralen te komen die in hun voeding schaars waren.

 Meer over C2C- wat is het; - de doelen; - voordelen voor organisaties; - de werkwijze; - de denkwijze; - begrippen is hier te zien

cradletocradle


Door Rob de Vrind

Het is te implementeren via The Natural Step Ontwikkel visie- en strategie om de organisatie richting cradle to cradle te laten bewegen.
• Maak een
cradle to cradle analyse: zorg voor een strategisch overzicht voor het management over de risico’s en kansen
van
cradle to cradle in de vorm van een ‘voetafdruk’ en de aanwezige capaciteit in de organisatie om verandering mogelijk te maken.
• Ga naar 
cradle to cradle product innovatie: stemmen de innovatieagenda af op cradle to cradle ontwikkeling door productanalyses en de ontwikkeling van actieplannen voor
cradle to cradle innovatie.
• Bouw een business case voor
cradle to cradle en communiceer deze effectief aan de stakeholders, intern en extern.
• Organieer training programma’s om een netwerk van individuen te bouwen met het mandaat en de vaardigheden om een
cradle to cradle verandering in uw organisatie te
leiden.
• Start met pilot projecten: Kijk op een praktische manier wat mogelijk is op de werkvloer en analyseer de resultaten. Maak daaruit verbeteringsprogramma’s.
Coach en ondersteun
cradle to cradleteams en -activiteiten in de organisatie
• Ontwikkel instrumenten waarbij
cradle to cradle in managementsystemen, beleid en in kritische prestatie indicatoren wordt geincorporeerd.
• Ga samenwerken in de keten: faciliteer sector brede
cradle to cradleinitiatieven met klanten en leveranciers.
• Sluit je aan bij netwerken die je kunnen helpen

 

Voorbeelden

 Voorbeelden van Cradle to Cradle bedrijven zijn hier te zien

Boeken

Het boek over C2C is gemaakt van plastic.. het is waterbestendig en de inkt gaat er af als je het verhit. Daarna is het plastic te recyclen. Het is geen recyclen maar downcyclen

Tijdens recyclen gaat de kwaliteit van het product achteruit.

We willen de kwaliteit behouden of zelfs upcyclen. Bv antimoon halen uit een plastic fles waarna het plastic beter wordt. Of de inkt na het extraheren ontdoen van..en dan verbeteren..

 

Textiel

Garens zijn van kunststof en bevatten zwaar giftige kleurstoffen.

Michael Braunguart en Ciba Geigy hebben getracht textiel volledig afbreekbaar te maken. Ze onderzochten 1600 stoffen. 16 kleurstoffen bleken totaal onschadelijk te zijn en daarmee zijn alle kleuren te maken.

Als kleding van vilt wordt gemaakt kan dat als voedsel voor aardbeienplanten dienen.  Textielafval -> vilt om aardbeien af te dekken. Het composteert volledig en is daarom voedsel van planten. Het afvalwater kon eenvoudig worden gezuiverd

Het bleek een eenvoudige oplossing waar niemand had aan gedacht had. Men heeft nu composteerbare T-shirts vervaardigd.


Maak textiel van monomaterialen. Je hebt dan geen problemen met scheiden. Men sorteert ook op kleur. Je hoeft dan minder nieuwe grondstoffen te gebruiken  Als iets vaak gewassen wordt maak het dat wit. Zwarte textiel bevat al gauw 5 % kleurstof die vaal wordt en die uit wast.
Als kleding modisch is wordt die vaak eerder vervangen. Dat is niet goed
Mondiaal verbruikt men 10 kf textiel pp/pj maar hier 25 - 40 kg. In de jaren vijftif werd bijna geen textiel weggegooid. Kleding van gerecyclede materialen is het beste, dan van biokatoen, dan van ma en zetmeelderivaten en dan van polyester, polyamide en bamboevezels. Als je jeans recyclet bespaar je 53 % energie, 99 % water en 88 % chemicali. Kijk naar ecoeffectiviteit bij welk materiaal je gaat gebruiken, bij de techniek, de vorm, de kleur, het gebruik en de service. Echt duurzaam en C2C is b.v. kleding van boomschors van de Matuba boom die tussen de palm en bananenbomen kan groeien. De schors wordt bewerkt met energie uit een solarcooker. Het zijn experimenten van Fioen van Balgooi (http://www.refinity.eu)


1 kg katoen kost 20.000 liter water. Men is ook bezig met nanotextiel, smart textiles en dynamic textiles.

 

braungart1Cradle to Cradle ‘goeroe’ Michael Braungart heeft zich in de eerste duurzame katoenen werkkleding gestoken. De naam van dit merk: REWORK, geproduceerd door Vam Puijenbroek Textiel.
 
Rework Cradle to Cradle workwear is het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen bedrijfskledingproducent Van Puijenbroek Textiel, textieldienstverleners Berendsen en Lavans en afvaldienstverlener Van Gansewinkel.

De bedrijfskleding is zo ontworpen dat alle onderdelen opnieuw kunnen worden gebruikt. Er worden nieuwe garens gesponnen of compost gemaakt van de oude werkkleding. Het is een innovatief én duurzaam concept met een herkenbare kwaliteit, voor een prijs die aansluit bij de prijs van gangbare werkkleding.

Braungart: “Iedereen heeft werkkleding nodig. Ondernemers moeten het niet uit luxe gaan gebruiken, maar vanwege de innovatie en de goede kwaliteit.''Cradle to Cradle is meer dan recyclen. Al tijdens het ontwerp en de productie wordt slim gewerkt. Het verven van de werkkleding gebeurt een stuk milieuvriendelijker dan gebruikelijk. Hierdoor bevatten de katoenvezels geen schadelijke stoffen waardoor het na teruggave weer een geschikte grondstof vormt voor bijvoorbeeld nieuwe werkkleding.

Rework heeft het zogenaamde Zilver-certificaat toegekend gekregen van Epea, het bureau van Braungart.

Er is een werkbroek en een jack in deze kwaliteit verkrijgbaar. De details:

Rework werkbroek: gulpsluiting met knopen, 2 ingezette zijzakken waarvan 1 met horlogezakje, 2 achterzakken met klep, duimstokzak met rolmaatzakje, dijbeenzak met klep, GSM-zakje, kniezakken, versterkingen

Rework jack: drukknoopsluiting, 2 voorzakken, 2 borstzakken met klep waarvan 1 met GSM-zakje, versterkingen, versterkte elleboogstukken, verlengd rugpand

Het Rework Cradle to Cradle doek is vervaardigd uit 100% katoen die met panamabinding verweven is tot 270 gram per vierkante meter. De kwaliteit is gelijkwaardig aan doeken die voor andere werkkleding worden gebruikt, de K1 van Van Puijenbroek Textiel bijvoorbeeld. Bovendien is het wasbaar op 95 graden, wat industrieel wassen mogelijk maakt.

Nike schoenen

Nike schoenen wat afslijt moet compost zijn en verder moet men ze kunnen innemen en moet men al het materiaal kunnen hergebruken om er een nieuw product van te maken. De grondstoffenverkopers moeten weten dat het materiaal later als voedsel moet kunnen dienen en dat we alle giftige stoffen eruit willen halen.

Nike wil in 2020 geen afval meer produceren door schoenen te gaan innemen waarna het rubber er vanaf gesneden wordt en hergebruikt als rubbergranulaat om op hard te kunnen lopen voor tennis en basketbalvelden. Het design moet zodanig worden dat de schoen makkelijk uit elkaar te halen is. Daarnaast moet er in de schoenen minder gif ziten, meer recyclebare stoffen, n stuk leer, hennip en zo min mogelijk lijm. Liever het leer vastmaken met drukknoppen. Dan is e.e.a. makkelijk te verwijderen en te recyclen.  

Ijsverpakkingen van unilever

Unilever heeft een ijsverpakking gemaakt die in bevroren toestand een soort folie is maar die bij kamertemperatuur vloeibaar is. Uit de vriezer haal je het er af en gooi je het weg. Binnen een paar uur wordt het een vloeistof en breekt af.

Het bevat ook nog zaden van zeldzame planten. Wanner je het weggooit crert het leven. Net als zangvogels die met de zaden en bessen die ze eten nieuw leven creen. Alleen wij nemen dingen en geven niets terug.

Fabrieken en gebouwen

Zie een gebouw als een boom die zuurstof afgeeft en koolstof opneemt,stikstof vasthoudt, water destilleert en de lucht zuivert en dat in elk seizoen van kleur verandert en microklimaten crert.

Ofwel fabrieken en gebouwen op zonne-energie die bedekt zijn met fotosynthetisch materiaal. Dan maakt zon gebouw meer dan dat het verbruikt en gebruik biologische waterzuivering. Het gebouw lijkt dan op een boom.

Herman Miller design meubels in de V.S. is gebouwd op het principe.

De montagehal werd het greenhouse genoemd. Het was onmiddellijk een doorslaand succes. Veel daglicht en natuurlijke ventilatie vervangt de airco. De werknemers reageerden fantastisch op de omgeving. Het gebouw heeft respect voor de mensen die er werken. Ze werden positiever en productiever, ziekteverzuim daalde. Al onze klanten worden ook nog meegenomen naar de werkvloer.

Wanneer je een gebouw bouwt met respect voor de mensen ze genoeg licht, ruimte en schone lucht gevend, zetten ze zich dubbel goed in. Een gebouw moet geen vijand van de natuur zijn maar juist een onderdeel ervan. Het afvalwater gaat naar de vennen op het terrein waar alle ruimte is voor planten en dieren.

Meubels

De stoelen zijn b.v. gemaakt via het cradle to cradle concept. Gemakkelijk uiteen te halen en alle materialen zijn beoordeeld. De plasticleverancier heeft alle milieuonvriendelijke stoffen eruit verwijderd en vervangen door natuurlijke stoffen.

Volkomen veilig voor mens en dier..zijn ze opnieuw te gebruiken..is een product makkelijk en snel uit elkaar te halen. (te verkrijgen bij Scholtens Werkplekinrichting Amsterdam)

Onze ontwerpen hebben een emotionele en een technische kant. Hoe maken we zaken waar onze kinderen en de natuur van houden. Het gaat over gevoelens, over liefde. Het is een lofzang op de natuur en op de toename van soorten (en niet de uitroeiing ervan).
 

In Maastricht is men op de kunstacademie begonnen met het ontwerpen van meubels op dit principe. Zie deze folder
Of zie http://www.mymiller.nl:80/nieuws/let-s-cradle.html?gclid=CICKpNP21o8CFQHdlAodsUsuUA voor de stoelen.
 

Autos

Ford wil de 21e eeuw in met duurzame bedrijfsvoering en investeert er 2 miljard in.

De doelstelling was dat je kinderen er met een gerust hart zouden kunnen spelen.

Nu is het een industrie met waterpartijen, groene ruimten, wild en bijen, Een industrieel natuurpark.  Het afvalwater wordt op natuurlijke wijze gezuiverd, er wordt gebruik gemaakt van zonne-energie en de nieuwe fabriekshal werd gebouwd met veel ramen, zodat er zonlicht naar binnen viel. Het hele productieproces is opgeschoond, en er wordt overal naar afvalstromen gekeken. Het dak van de nieuwe productiehal is een groot weiland, bedekt met sedum. Het zuivert het regenwater, en het geeft vogels een nieuwe woonplaats.

De productiehal heeft Ford zelfs 35 miljoen bespaard. Het heeft een twee maal zo grote levensduur, het beschermt het dak namelijk tegen UV straling dat weer lekkages veroorzaakt.

Het bespaart op verwarmen en koelen omdat het beter geoleerd is. Het absorbeert overtollig regenwater dat anders chemisch behandeld had moeten worden voordat het geloosd zou mogen worden in de rivier.

Men heeft een auto ontwikkeld die rijdt op waterstof met stoelen uit soja en banden van ma. De auto moet geheel bestaan uit biologisch afbreekbare materialen of uit technisch gemakkelijk te winnen onderdelen die weer grondstof kunnen worden. Nu kost het 22.000 kg aan ruw materiaal om een auto van 1300 kg te bouwen. Het zou mooi zijn indien dat 1300 kg zou worden. Het kost minder, minder milieubelasting en de klant is happy.

Ford denkt dat deze filosofie alle takken van industrie gaat bevloeden maar men denkt er ook een hoop geld mee te kunnen gaan verdienen.

China en woningbouw

China wil een circulaire economie waarin de Cradle to cradle filosofie een grote rol speelt. Grondstoffen in gesloten cirkels die terug gaan de samenleving in. Afval is voedsel. Er worden alleen nog maar veilige en gezonde systemen ontworpen. De bevolking krijgt te eten, de bodem wordt onderhouden en de economie blijft in stand.

Hernieuwbare energie, veilige materialen, een nieuw productieproces.

In 12 jaar moeten 400 miljoen chinezen een nieuwe woning krijgen, Als ze hiervoor bakstenen zouden gebruiken moeten ze daarvoor hun hele bodem vernietigen en 25 % van hun landbouwgrond. Daarbij moeten ze een hele hoop steenkool verbranden.

Oplossing:

gebruik nu twee lagen geperst zand of ander fijn materiaal. Meng het met een sterk bindmiddel. Dat vervangt bakstenen of beton. Daartussen zit geperst stro of een herbruikbaar soort piepschuim. Crer landbouwgrond op de daken. De dorpen moeten zo gebouwd worden dat de mensen er niet meer weg willen. 7-800 miljoen leven op het platteland en als 400 miljoen daarvan naar de stad gaan ontstaat er te weinig werk en sociale onrust.

Slimme designers en ontwerpers kunnen de wereld veranderen.

Het Nike gebouw te Hilversum is helemaal C2C gebouwd.

Upcyclen als - tapijt -> sandalen
- dienbladen -> koffertjes
- snijplanken -> kruk
- medische spiegels -> sieraden

Marieke van der Werf heeft het boek geschreven C2C in bedrijf over cradle to cradle in de praktijk. Daarin staat over  Bedrijven en C2C

 
- van Gansewinkel (de afvalverwerker) dat men bezig is te kijken naar de verf die gebruikt wordt om logo's en tekst op glas te drukken, lijm voor de etiketten of het gebruik van krimpfolies. Men is in de keten aan het samenwerken. Men zamelt 12 miljoen ton afval in waarvan 9 miljoen ton wordt geryclcled en 3 miljoen ton wortd verbrand. Men heeft (binnenkort) 24 volledig elektrische vuilnesauto's die samen met het C2C bedrijf Spijkstaal zijn ontwikkeld. In 6 uur worden de lithiumfosfaatijzer batterijen geladen voor een bereik van 70 km. Men haalt per keer 8 ton vuil op goed voor 3200 kW. De vuilneswagen verbruikt 60 kWh.  - the Animal Science Groep van de Wageninger Universiteit dat lange bamboevezels gemend met biologisch afbreekbaar plastic (PLA) enorm sterk is. Maar de zoektocht naar duurzame materialen is nog lang.
Bij de bouw van een nieuw C2C restaurant kwam met tot het gebruik van veel glas en hout waarin het idee was dat elke gast een eigen meubelstuk mag doneren. Er staan geen prijzen op de menukaart maar je geeft wat je het waard vond. De boer om de hoek levert de ingrediten.  


- Steelcase ontwerpers maakt mode die volstrekt onschadelijk is en waarbij b.v. de snijresten worden gebruikt als composteerbare matten in de landbouw..De Think stoel is 99 % recyclebaar en eigenlijk wil men kantoormeubelen aan het eind terug halen en opnieuw als grondstof gebruiken. Men denkt om kantoormeubelen te gaan leasen.  -Panton (innovatie in de zorg) levert een deels disposable hechtpincet voor chirurgen en is bezig met het bannen van giftige stoffen in hun producten. 


- de Floriade zegt we moeten ons zien als gasten op deze planeet die we ongeschonden door moeten geven aan onze kinderen.De Floriade Venlo principes zijn
1. we hebben een sterke binding met de leefomgeving
2. Ons afval wordt voeding
3. De zon is ons inkomen
4. Onze lucht, bodem en water blijven gezond
5. We ontwerpen met oog voor welzijn van alle generaties.
Met als doel een diverse, gezonde, veilige en eerlijke wereld met schoon water, schone lucht en schone energiebronnen.
Kassen kunnen gaan werken als energiecentrales voor de omgeving.  
 

- Park 20/20 bouwt kantorenpark in de Haarlemmermeer vanuit C2C m.b.t. de keuze van materialen, de wijze van bouwen, het water- en energiegebruik, het afvalmanagement. You have to love the place you work. Geen airco de irritaant zoemt en geen CV waar je geen vat op hebt. De hele omgeving moet aangename werkplekken tot stand brengen. Men wil niets op maken; geen grondstoffen of natuurlijke hulpbronnen. Men bouwt met prefabricage en een slim bouwproces (dat leidt tot 50 % midner materiaalgebruik). waterzuivering en opslag voor grijswater. Betonkoelte, geowarmte, GFT wordt vergist.
 

- DSM is aan het bekijken of ze zover kunnen komen dat materiaal niet verloren gaat.Er wordt dan geen afval meer geproduceerd.  Men wil afval ht als voedsel gaan zien en is bezig producten anders in elkaar te zetten. Kan dat niet dan moet materiaal weer terugkeren in de volgende Cradle. Sommige plastics kunnen food zijn (of kunstmest voor planten). Mogelijk kan men kunststof maken uit CO2. Men kan nu ook uit oud nylon niet maken. C2c bestond eigenlijk ook al toen men stro afval perste tot MDF platen.

Wie weet kun je in de toekomst een zak poeder kopen dat bij het uitpakken materialiseer in een product via materialen die zelf weten welke vorm ze moeten gaan aannemen.     

Als je alleen de stoel verwarmt waar je op werkt ipv een heel kantoor kun je mogelijk ook flink besparen. Of maak materialen die stof aanzuigen.


- Vandersnoek onderhoud analyseert of ze met het onderhoud
1. iets toe kunnen voegen aan mens en natuur
2. of de leverancier materiaal kan terugnemen
3. of producten zonder bezwaar door de natuur kunnen worden hergebruikt.
Men wil minder CO2 produceren bij het verplaatsen van mensen en materialen
Minder papier verbruiken
Geen enkel hardhout gebruiken
Voor drie materiaalsoorten een C2C alternatief vinden
Het zou mooi zijn als je b.v. een verf na 7 jaar als een folie van de muur kunt trekken.
 

- Desso tapijten is door C2C gecertificeerd. Ze hebben precies in kaart uit werke componenten hun producten bestaan en trachten die om te zetten inn stoffen die onschadelijk zijn voor mens, dier en plant. Alle materialen moeten opnieuw gebruikt kunnen worden. De biologische en technologische kringlopen moeten gescheiden worden. Alle tapijten worden gemaakt van post consumer materiaal. Desso zou graag bij sloop het ouden tapijt willen hebben om er een nieuw van te maken

Ook Desso heeft zich toegelegd op Eco effectiviteit en Eco efficiency. In de afgelopen 10 jaar is onze totale energie-efficiency-index verbeterd met 73%. Op dit moment wordt meer dan 90% van ons fabrieksafval gerecycled en alle verpakkingsmateriaal is 100% recyclebaar. Alleen al op onze productielocatie in Nederland is de energieconsumptie (per m2 geproduceerd product) verminderd met 23% sinds 1998. Dit heeft geleid tot een reductie van de CO2-uitstoot met 23%.

In plaats van dat Desso zich terug te trekt in een "nul"-beleid van minimale vooruitgang en overdreven voorzichtigheid, gaan zij juist snel op zoek naar nieuwe horizonten. Door de Cradle to Cradle-filosofie te omarmen, heffen ze het hoofd, steken ze de armen in de lucht, en verkondigen ze trots: 'Wij hebben impact op de wereld ' en die is positief."

De Cradle to Cradle-filosofie voorziet in een productieontwerp dat volledig afvalvrije producten voortbrengt die ofwel biologisch afbreekbaar zijn, ofwel in hun geheel hergebruikt kunnen worden als grondstof voor nieuwe producten. De processen waaruit deze producten ontstaan, maken gebruik van zonne-energie, en zijn waterbesparend en maatschappelijk verantwoord.
Klanten kunnen er zeker van zijn dat dergelijke producten zijn gemaakt van milieuvriendelijke en gezonde materialen, en dat ze zo zijn ontworpen dat ze aan het eind van hun levenscyclus weer biologisch of technisch kunnen worden hergebruikt.

De Cradle to Cradle brochure van Desso is hier te downloaden.

- Drukkerij Knoops zijn de eerste drukkers met een biologisch zuiver drukproced 

Onderwijs
 

Bouw


de hoge school Zuyd (o.l.v. docent Ludo Kockelkorn)  bouwt aan de Wijk van Morgen www.dewijkvanmorgen.nl met HBO / MBO en VMBO samen. Men formeert onderzoeksteams en is bezig met vier duurzame gebouwen die langs de weg Heerlen - Aken worden neergezet. Daar zal ooit een hele wijk ontstaan. Men is gewoon begonnen en tracht elke keer te verbeteren. Men weet dat beton niet C2C is maar wat dan. Materiaalkunde moet uitsluitsel geven. Hout (thermowood) is een goede vervanger.
Gebouwen moeten
Nul energie zijn..niet meer afbreken maar bestaande gebouwen herontwerpen..demontabel, flexibel,
Nul water zijn met vier watersystemen (wit, geel, bruin en zwart water)
Nul land zijn door het b.v. te combineren met voedselproductie / energieproductie Op het dak een kas.
Nul lucht zijn ofwel CO2/O2 blijft gelijk geen vervuiling
Nul materialen of waarde toevoegen door b.v. CO2 opname
veel comfort
bouwmaterialen uit de regio
 

Men is nu bezig met een gebouw waarin zowel energie wordt opgewekt, grondwarmte wordt gebruikt, gebruikte grondstoffen een nieuwe functie krijgen en waarin de meest moderne en duurzame materialen worden aangewend. De zaal is duidelijk onder de indruk van hetgeen zojuist aan hen geopenbaard is.


Vervoer

de HRO (Hogeschool Rotterdam) werkt in het innovation dok aan de auto voor de toekomst. Ze hebben een kenniskring Innovatie, Energie & Productrealisatie. Sigrid Bollwerk is daar lector Smart Energy. Men is bezig in een slimme wijk C2C vervoer te ontwikkeling in de vraagstelling ontwerp vervoer dat de omgeving mooier maakt, eco-effectief is, waarin de biologische en technologische kringloop gescheiden is, met respect voor diversiteit.
Ga een duurzame stadsauto ontwerpen
1. zonder schadelijke stoffen,
2. vanuit normen en waarden (geen kinderarbeid)
3. vanuit een P-lijst en zonder stoffen opde X-lijst
4. ontwerp voor de biologische en technologische kringloop
5. dan opnieuw uitvinden, je telkens afvragend wat wil je eigenlijk.
De auto moet in onderdelen te recyclen zijn, zijn aan te passen, materialen beperken en makkelijk demontabel zijn.
Men dient ook in gesprek te gaan met de gebruikers.   De prototypes met namen als de Cmmn  en de FUN zijn nu ontwikkeld o.l.v.docent j.van.den.doel.

Fashon


voor C2C en Fashion zie hierEr bestaat een C2C masterclass met de onderstaande bijeenkomsten zie hier

De Cradle to cradle droomwereld

Dit is een speciaal land. De inwoners zijn vriendelijk en nieuwsgierig. Op dit moment is het milieu in een slechte toestand. De productie is lineair en er bestaan grote afvalbergen.

 

Laatst hebben ze gedroomd over een prachtige toekomst van hun eiland. In die visie draaien mooie grote windmolens aan de kust, surfen getijdecentrales mee op de golven en voorzien ze samen met zonnepanelen volledig in de energievraag van het eiland.

Ze dromen over een stad die is als een groot bos met ecosystemen in de wijken, levende groene muren, groene daken en kleurige bloemen in de grasperken.

Het klimaat in de staten is prettig omdat de planten alles koel houden. Er waait een prettige lichte bries.

 

Als een groot organisme vloeien materiaalstromen in en uit de stad.Men draagt er zorg voor dat al het materiaal terug gaat in de kringlopen. De gebouwen zuiveren het water. Organisch materiaal als kleding, leren tassen of papier wordt meegenomen naar plekken waar het gecomposteerd wordt. Men maakt er weer goede, vruchtbare grond van.

 

De schoenen van de mensen hebben composteerbare zolen zodat bij slijtage de rivieren geen schade wordt toegebracht. Shampoos en schoonmaakmiddelen zijn zo ontworpen dat waterorganismen er in willen zwemmen. Nutri-auto’s manouvreren zich door de groene straten en als ze mensen naar het werk brengen zuiveren ze meteen de lucht.

 

Dat is hun droom maar ze hebben geen idee hoe ze er moeten komen.

 

Ze hebben uitgevonden dat jij aan het leren bent over eco-effectief ontwerp. Dus ze nodigde je uit om in een groep producten te bekijken die ze op dit moment gebruiken. Ze moeten worden omgevormd via de principes van Cradle to cradle om ze te verbeteren en om de droom waar te maken.
 

Inhoud van de 8 modules

Hieronder is kort de inhoud van de verschillende modules weergegeven:

Module 1 De cradle-to-cradle basisprincipes

In deze module worden de basisprincipes van cradle-to-cradle uitgelegd, te weten:

  • Afval = voedsel

  • De zon is onze inkomstenbron

  • Onze aarde, ons water en onze lucht zijn gezond

  • Respecteer diversiteit

Verder wordt ingegaan op het belang van zowel ecologische als economische en sociale aspecten van cradle-to-cradle.

Module 2 - Kennis van materialen Welke materialen zijn toxisch? Welke materialen kan ik recyclen? Wat zijn de gezondheidsaspecten? Welke alternatieven zijn er? Hoe kan ik toxische materialen op een cradle manier toepassen?

Module 3 Cradle-to-cradle design


Welke vragen zijn van belang bij het designen van een nieuw product of het redesignen van een bestaand product?

Module 4 Cradle-to-cradle en energie


Welke energiebronnen bestaan er? Hoe kan ik beter met energie omgaan? Welke ontwikkelingen zijn gaande op het gebied van hernieuwbare energie?

Module 5 Logistiek en transport


Hoe voorkom ik onnodig transport? Hoe maak ik mijn noodzakelijke transport cradle-to-cradle? Hoe ga ik van transport naar logistiek?

Module 6 Cradle-to-cradle in de ogen van bedrijven en hun klanten/consumenten


Wat zijn beweegredenen voor bedrijven om de omslag te maken naar cradle-to-cradle? Wat beweegt consumenten en klanten om te vragen naar cradle-to-cradle producten? Wat is of kan de invloed van de overheid zijn? Welke rol kan je als bedrijf spelen ten aanzien van je klanten? Hoe speelt marketing hierin een rol?

Module 7 Economische aspecten van cradle-to-cradle


Cradle-to-cradle en economie gaan hand in hand. Hoe maak je op de juiste manier een kostencalculatie? Welke aspecten moeten meegenomen worden? Hoe kan de kostenstructuur van een bedrijf een leidraad zijn voor omschakeling naar cradle-to-cradle?

Ook zal aandacht worden besteed aan macro-economische aspecten.

Module 8 Breng Cradle-to-cradle in de praktijk


De masterclass wordt afgesloten met het maken van een actieplan voor het eigen bedrijf, op basis van alle opdrachten in de voorgaande modules. Verder wordt in deze module ingegaan op het veranderproces dat gepaard gaat met het verduurzamen van een bedrijf. Hierin staat de vraag: hoe krijg ik duurzaamheid verankerd in mijn bedrijf? centraal.