De mooie aarde


Misschien zijn we wel 'the only blue shining planet in the universe'

Astronauten die van buitenaf naar de aarde kijken beschrijven onze planeet als ' een juweel, zo kleurrijk en stralend dat het voelde alsof je hem kon oppakken'.

 Als je de tijd hebt zou je deze prachtige 1,5 uur durende film over de aarde moeten bekijken. Hoe de mensheid het leven op aarde bedreigt en welke oplossingen er mogelijk zijn. Je kan de Nederlandse ondertiteling aanzetten door aan de rechter onderkant het linkse ikoontje aan te klikken en dan de taal te kiezen. Veel kijkplezier.

Filmpje van Leonardo di Caprio over de aarde
Clip over de aarde
Prachtig filmpje waarbij je de aarde ziet vanuit de ruimte 
 

Introductie

Heb jij wel eens een berg beklommen, en op de top stilgestaan om het uitzicht te bewonderen? Ben je ooit eens wezen varen op een zeilboot zo ver dat je niks anders om je heen kon zien dan water? Of ben je niet zo van het zeilen en bergbeklimmen en kijk je liever uit over een zonnig strand met palmbomen terwijl je een cocktailtje drinkt? Waar je ook van houdt, we zijn het er allemaal over eens dat we leven op een prachtige aarde. Kijk nog even naar het beeldverhaal voor mooie plaatjes.

Helaas gaat het niet zo goed met onze Aarde. Eigenlijk zouden we er zuinig en voorzichtig mee om moeten springen maar dat gebeurt niet altijd. Verder op zie je welke problemen er allemaal op aarde spelen, maar ook welke oplossingen er zijn.

In deze module vind je eerst wat informatie over onze planeet en websites die je kan gebruiken om meer te weten te komen. Deze websites heb je ook nodig om de vragen te beantwoorden. Nadat je de vragen beantwoord hebt, kan je beginnen aan de opdracht die hieronder staat. Dit is een creatieve opdracht, dus maak er wat van! Aan het eind van deze module weet je hopelijk waarom we duurzaam met onze aarde moeten omspringen, en wat er te verliezen valt als we dit niet doen.

 

Dia58

Dia59

Dia60
Dia61

We leven op een prachtige planeet. Hoewel het aantal mensen op aarde toeneemt, zijn er nog steeds veel indrukwekkende natuurwonderen te vinden.
Maak de vragen hieronder. Bekijk en zoek de antwoorden op de vragen op de websites daaronder en kom er zelf achter hoe mooi de aarde is.

Vragen

1. Naar welk land zou jij het liefst op vakantie gaan?
2. Wat voor natuur vind je in dit land?
3. Wordt deze natuur bedreigd? Zo ja, wat vormt het gevaar?
4. Wat is volgens jou het mooiste gebied in Nederland?
5. Zijn er bedreigingen voor dit gebied?
6. Wat zouden oplossingen voor deze bedreigingen kunnen zijn?
7. Zijn bedreigingen voor natuur en milieu (planet) onafhankelijk van bedreigingen op economisch en maatschappelijk gebied (profit en people)? Leg uit!
8. Bedenk een voorbeeld waaruit blijkt dat natuur- en milieuproblemen (planet), economie (profit) en maatschappij (people) samen hangen.

Opdracht

Maak een vouwfolder voor een reisorganisatie. Dit is een A4tje dat in 3en gevouwen kan worden, er vaak kleurig uitziet en kort informatie geeft. Maak een folder die informatie geeft over de omgeving van een vakantiebestemming. De bestemming mag je zelf uitkiezen. Let op de volgende punten:

- De informatie moet kort maar duidelijk zijn, en moet mensen overtuigen om voor deze bestemming te kiezen.

- De folder moet reclame maken voor het reisbureau, dus verwerk er een logo en contactgegevens (telefoonnummer, mailadres en/of website) van de reisorganisatie in (mag je zelf verzinnen). Maak in de folder duidelijk dat de bestemming het beste geboekt kan worden via deze reisorganisatie.

 • - Gebruik vooral veel mooie plaatjes maar zorg dat de tekst toch duidelijk leesbaar is.

 • De folder kun je bij je docent inleveren. De makers van deze website willen natuurlijk graag een kopie van je ontvangen om als voorbeeld op deze site te zetten. Je kunt het sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

  Als je niet wilt dat je folder op internet komt, kun je dat in je mail zetten. We zullen je wens respecteren.

  We zijn heel blij met tips voor websites. Als je een site hebt gevonden die hier goed past, kun je die ook sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

  Hier onder nog meer tips..

  mooie aarde

  Er zijn nog heel veel mooie plekken op de aarde.

  Een van de websites over mooie bestemmingen
  mooie aarde filmpjes van mooie plekken op heel de wereld
  mooie aarde 360graden-foto's van de Giant's Causeway, Noord-Ierland
  Website over de twintig nationale (natuur)parken van Nederland