Microkredieten en bottom of the piramid producten

 

Opdracht

Websites

 Theorie
 

Jonge ondernemers in ontwikkelingslanden zoeken microkredieten (VK 08-12-07)

Het midden- en kleinbedrijf zorgt in het Westen voor 60 procent van de werkgelegenheid. In de ontwikkelingslanden is dat minder dan 10 procent, terwijl net die bedrijfjes de motor van de economie zijn. Zij betalen belastingen, creen werkgelegenheid en innoveren. Door ze kleine kredieten te geven kunnen ze hun bedrijfje starten. Vaak zijn vrouwen achter de schermen altijd de drijvende kracht. Men investeert graag in ze, kijk maar naar de microkredieten. Ze werken hard, voelen zich verantwoordelijk en willen s avonds op tijd bij de kinderen zijn, dus gaan ze niet naar de kroeg.

Romy Miranda (32) uit de Filipijnen zoekt investeerders voor zijn barbecueblokjes, houtskool gemaakt van kokosnoot dat de ontbossing op de eilanden moet tegengaan.

Tanzaniaan Victor Mfinanga (28) gaat een melkfabriek bouwen die melk ophaalt bij vee hoedende Masai uit de omgeving en hen zo van een regelmatig inkomen voorziet.

De Colombiaanse farmaceutisch scheikundige Diana Morales (44) heeft samen met twee andere vrouwen wondzalf ontwikkeld uit lokale planten en wil die nu gaan commercialiseren.

De Nederlander Peter Meijer (27) wil fietskarren zoals hij die uit Nederland kent in het Afrikaanse Malawi gaan produceren en verkopen aan marktkramers en ziekenhuizen, zodat die meer koopwaar en pati
/font>nten kunnen vervoeren.

Ben Cole gaat mondkapjes maken met actief kool die echt helpen tegen luchtverontreiniging.

Een Ghanese man gaat waterfilters van klei produceren.
 

 Opdracht

Voor arme mensen in ontwikkelingslanden was het altijd heel moeilijk om een bedrijfje te beginnen. Ze kunnen namelijk geen geld lenen van de bank. Gelukkig is er nu het micro-krediet. Het begin van een beter leven.

Wat is een microkrediet?                            Bron:  site Oxfam Novib

Een microkrediet is een lening van vaak niet meer dan enkele tientallen euros. Bij reguliere banken kunnen mensen die in armoede leven geen lening krijgen, omdat ze geen bezittingen hebben die als onderpand kunnen dienen. Microkredieten voorkomen dat mensen hun heil zoeken bij woekeraars.

De aanvrager van een microkrediet gebruikt de lening als eerste investering in bijvoorbeeld een opleiding of eenpersoonsbedrijfje. Met de opbrengst hiervan wordt de eerste lening terugbetaald. Daarna kan iemand vervolgleningen aanvragen om het bedrijfje verder uit te breiden. Vervolgleningen zijn tevens een stimulans om eerdere leningen op tijd terug te betalen.

 Ik kan mijn gezin onderhouden
 Van jongs af aan wilde ik al kapster worden. En nu heb ik mn eigen salon! Met een microkrediet van 230 euro kocht ik scharen, kammen, een stoel en een spiegel. Van een tweede krediet kocht ik videos die mijn klanten kunnen huren. Een goudmijn! Mn klantenkring groeit nog steeds. Nu kan ik mijn gezin met vier kinderen onderhouden. Onlangs zijn we verhuisd naar een betere buurt. - Rose Wanjiku Mwaura (35), Kenia

Wat is de link met armoedebestrijding?

Een microkrediet is een eerste stap naar een zelfstandig bestaan. Behalve een klein bedrag krijgen mensen ook hulp bij het juist beheren van het geld. Met het geld dat een gezin dankzij een microkrediet verdient, kan het de lening aflossen. Wat er overblijft, dient als spaarpotje zodat mensen bij grote tegenslagen niet direct terugvallen in de armoede die ze voorheen kenden. Daarnaast is het een investering waarmee mensen gaandeweg hun kapitaal uitbreiden.

Waarom bieden gewone banken geen microkredieten aan?
Banken denken dat het verlenen van microkredieten hen teveel kost. Het vergt relatief veel administratie voor mensen die maar een klein bedrag lenen. Bovendien is deze groep klanten niet kredietwaardig naar de maatstaven van de meeste banken. Muhammad Yunus, die vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede won, liet zien dat het ook anders kon. Hij begon een project waarbij mensen die in grote armoede leefden een kleine lening en speciale begeleiding kregen. Stukje bij beetje konden deze mensen zich dankzij een eerste lening letterlijk uit de armoede werken. Het begrip microkrediet was een feit.

Ik bepaal mn eigen winst
 Op een dag liep ik langs een winkel. De eigenaar vond dat ik lekker rook en toen hij hoorde dat ik zelf parfum maakte, deed hij een bestelling. Omdat ik geen geld had, kocht hij de ingrediten. Daarna plaatsten meer mensen orders. Met een microkrediet van 68 euro kon ik een voorraad ingrediten inslaan. Nu bepaal ik zelf mn winstmarge en ben ik niet meer afhankelijk van anderen. Gisma (25), Sudan

Maak een presentatie ( werkstuk, of powerpoint of film ) over microkrediet

- Wat houdt deze methode in?  ( hoe werkt het,  hoe betalen mensen leningen terug, waarom is prinses Maxima zo positief over deze aanpak, )

- Geef je mening over de  vraag of  het verlenen van microkredieten een  model zou kunnen zijn om mensen die in Nederland nu buiten het arbeidsproces staan weer aan de slag te krijgen in actieve arbeid.

Mogelijke aanvulling opdracht microkrediet:

Een van de idee achter het verlenen van microkredieten is dat mensen meer belang hechten aan iets waarvoor ze moeite hebben moeten doen dan wat hen in de schoot is geworpen ( gratis hebben gekregen

Vrouwen in Afrika die voor scholing schriftjes kregen, bleken deze vaak weer door te hebben gegeven aan hun kinderen. Op zich is dit begrijpelijk want onderwijsmaterialen zijn vaak duur en moeilijk te verkrijgen. Moeders hebben vaak alles voor hun kinderen over.  Dit was echter niet bevorderlijk voor hun eigen ontwikkeling. Het weggeven van ontvangen schoolmaterialen werd anders vanaf het moment dat ze zelf moesten betalen voor diezelfde schriften  (een klein bedrag). De vrouwen werden zuinig op het materiaal dat ze zelf hadden moeten aanschaffen vanaf dat moment werd het materiaal gebruikt voor hun eigen onderwijs dat ze zelf volgden.

Maakt het jou iets uit of jij iets hebt gekregen of dat je er zelf voor hebt moeten werken.

Wat heb je gekocht van je eerste zelfverdiende geld? Kun jij je nog herinneren hoe trots je was op je aanschaf en hoe zuinig je ermee omging.

Kun je voorstellen dat dit gevoel van trots van het zelf betalen voor scholing de vrouwen in Afrika een gevoel van eigenwaarde geeft en dat het hen verder stimuleert  in ontwikkeling (eigen inkomen verdienen, een eigen bedrijf/zaak runnen0.

 Websites

maxima.jpghttp://weblogs.nrc.nl/weblog/wereld/2006/10/14/maxima-over-microkrediet/
 


Meer dan drie miljard mensen hebben geen toegang tot de meest basale financiele diensten zoals krediet, sparen en verzekering
microkredieten  http://www.kiva.org/


Zelf iemand kiezen die je een lening geeft van 25 dollar en er verder contact mee houden Dat kan op de website
microkredieten

 


Help armoede de wereld uit en geef microkredieten.

Kies - investeer - volg

microkredieten

www.dayforchange.nlDay for change wil crediet voor miljoenen mensen mogelijk maken en  heeft er ook lesprogramma's in die ze graag bij u op school komen geven.
microkredieten


http://www.antenna.nl/

 


Op dit moment is er een project gestart om de zelfvoorzienende formule in 80 locaties overal in India op te starten.

Bottom of the piramid products

Leonie Ideler van Philips is bezig met bottom of the piramid producten..producten voor de armsten van de samenleving. Ze hebben wel heel weinig te besteden maar er zijn er wel heel veel van. Ze werkt aan het het efficiter maken van het koken in hout gestookte oventjes. Door de rook in de hutjes sterven 16 miljoen per jaar te vroeg. Het is de vierde risicofactor.
Omdat de verbranding in de oventjes veel efficienter gaat is er minder hout nodig en gaat het ontbossing tegen. Daarnaast gaat het koken veel sneller waardoor men meer tijd heeft voor andere dingen. 3 miljard mensen gebruiken hout voor koken. Het scheelt 50 % van het hout wat nodig is. Toch zijn de kosten vrij hoog..40 - 60 euro per oventje.  

                                     microkredieten         microkredieten

Ze zegt duurzaam ondernemen betekent
good for the people - werknemers, de samenleving en de stakeholders
good for the planet - efficienter, minder verpakkingen etc
profitable for all stakeholders