Ideeën uit de bijeenkomst Food for Action 18-12-2014 met name m.b.t. Green Canteens
Voeding moet van jongs af aan in de lessen
Gezonde en duurzame food marketing is nodig bij de groten tussen de leerlingen maar ook in het bedrijfsleven MacDonalds, Unilever, Coca cola
Dierenpaspoort zodat je weet wat je eet
Lees het boek voedsellabyrint van J. Seidell
Helder verhaal over de voedselindustrie: (on-)gezond eetgedrag met oorzaken en oplossingen.
Ongezonde/Niet-duurzame producten uit de schappen halen
Wat je ziet is wat je eet
Manier van het eten presenteren
Gezondere kroketten
Voedingslessen
Goede voorbeelden geven
Lessen visueel maken/maak het interessanter Geef voedingslessen aan de hand van wat de catering verkoopt
Aanbieden van echt gezonde producten (is een broodje gezond wel echt gezond)
Rol van de school is niet winst maken met de kantine maar goede voeding geven
Duurzaam en groen zijn verschillend
5days of… actie week waarin je kennis deelt en ervaring op doet( hoe het gaat).
Kaas is best gezond maar eet het niet te veel.
Zorg dat je je groenten en fruit neemt dan kan je heus daarnaast wat lekkers pakken.
Lokale producten in de kantine
Smileys om aan te geven hoe slecht iets voor je is
Voedsel kan geen afval zijn
Het is moeilijk mensen te prikkelen duurzaam te worden
Als het lukt om mensen te prikkelen dan ben je binnen
Kroketten minder slecht dan je denkt.
Imago is ook belangrijk voor producten of bedrijven
Door studenten gemaakt is goedkoper om een goed aanbod neer te zetten.
20% vlees 80% groente aanbieden
Mensen in de psychologie kunnen helpen met studenten laten denken over gezondheid/duurzaamheid. Onderbewuste prikkels.
Laat leerlingen meedenken over wat zij willen en lekker vinden. Neem dat als uitgangspunt ter verdere vergroening en verduurzaming
Groentehagel
Meest duurzame catering competitie in een vorm van een soort Game maak het leuk voor ze.
Betrek de leerlingen bij de ideeën
Geen snackbar in de buurt van scholen Verbod snacks te verkopen voor 16.00 uur (in de buurt van scholen). Meisjes laten denken dat die snacks niet goed voor je is (huid gezicht enz.)
Doutzen Kroes vragen als rolmodel
Trots op de streek Broodje van de streek
Cantines moet gaan voor gezond i.p.v. winst maken.
Samen eten tijdens de lunch Maak er een cultus van en maak het gezellig. Gezellige hoekjes inrichten met gratis fruit /water snoepgroenten
Kinderen stimuleren (Rolmodellen)
Mensen bewust maken hoeveel geld ze wel weggooien
Leeringen van 5-12 moet je dingen laten proeven want kinderen vinden het soms niet lekker als ze kijken naar het uiterlijk van het eten
Zelf maken en zelf in de kantine
Gezond aanbod aantrekkelijk en dichtbij aanbieden
Gezonde kroket
Voedingslessen op school
Lessen gebaseerd op ervaringen
Regionaal inkopen
Echt gezond, eten laten ervaren
Voeding is medicijn
Proces is belangrijker dan het resultaat
Biologisch seizoens- en streekgebonden
De nieuwe Nederlandse keuken Albert Cooy
Portie grootte
Betalen als je het niet op kan
20% vlees
Wat wil ik eten op school vragen aan leerlingen
Kookles voor de pauze
Gerechten in de kantine aanbieden
Mandarijnen schillen vindt men vies, biedt een spies met fruit aan
Per week een groente centraal stellen
Gerechten aanbieden
Complete maaltijden in kantines
Zelf groente kweken
IT en voedsel verspilling
Studenten betrekken bij koken en kweken
Streek is cool dus voedsel uit de streek is cool
Gezonde burger
MBO geeft les over voeding op basisscholen
Broodje van de streek
Warenkennis vergroten
App wat jongeren lekker vinden
De duurzame masterchef voor leerlingen Tip van de chef
Verpakkingen die producten lang houdbaar maken
Weersafhankelijke inkoop
Deel afgekeurd fruit van supermarkten uit op scholen
Maak samen eten een belevenis
Bladerdeeg met groentemix als saucijzen broodje
Versla de cateraar
Leerlingen van verschillende richting proberen het beter te doen dan de cateraar
Hoe meer smaak hoe meer vreugd
Happy drinks op schoolfeesten
Krop sla paspoort voedselkilometer
Kook groenten in bierblikje op barbecue
Je eigen lijf voelen b.v. door judo
Dierenleed verminderen begint bij de consument
Meer aandacht voor peulvruchten als vleesvervangers
Aanbod gezonde& verantwoordelijke alternatieven vergroten ( minimaal gelijk aan ongezonde aanbod.)
Smaak is emotie, Tomaat met verhaal smaakt lekkerder
Proeven begint al in de baarmoeder
Smaakhengel net anders presenteren Gekleurd brood (wel of niet)
Koken tot het kookpunt en dan uitzetten. Dat kan net zo goed en scheelt veel en energie
Studenten betrekken bij samenstellen en bereiden van aanbod in kantine
Moestuin bij schoolàoogst verkopen in kantine
Tijdens mentor les enquêtes in laten vullen.
Algemene persoonlijke keuring APK voor mensen
Bij producten niet alleen calorieën, maar ook de voetafdruk vermelden.
Ga kijken bij Steuden hogenschool ‘Cauteeu! In leeuwarden
Op streekmarkt nieuwe ideeën zoeken
Voedingslessen niet negatief brengen maar positief
Warmonderhof Tuinbouwschool (Dronte)
Beleving voorstudenten is belangrijk
Positieve benadering op scholen
Er moet energie zijn
Voedselverspilling is meer bewust omgaan met voeding
Meeste wild is geen wild
Brainstorm met cateraars “welke gerechten passen bij de wensen van de doelgroep’
Rechtshandige oriëntatie laat mensen er makkelijker naar grijpen
Onbewuste prikkels
Fantjes menu gezond ( bij een gezond menu bijvoorbeeld van de mac donalds krijg je een olifantje, zo kiezen kinderen het olifantje boven het eten dat ze lekkerder vinden.)
Echt gezond eten laten ervaren
THT data reëler maken Uitstaltijd verlengen (is nu twee uur)
Met het residu leerlingen leren koken Rust voedselproducten uit met een spot die aangeeft of de houdbaarheid nog OK is Van verspilling / schraapsel bij groenten is nog wortelsap of iets anders van te maken Valentin Thurn heeft een film gemaakt over food die de moeite waard is. http://www.thurnfilm.de/de_dokumentarfilme.php
Eet met mate en gevarieerd Bananen kunnen nog in smoothies Radijsjes etc in salades Tomaten in pizza’s soep Bananenvla zonder bananen Vanillevla zonder vanille Met wat de supermarkt weg doet is nog prima te koken (b.v. door cateraars). Damn Food Lees het boek Kapitaal in de 21e eeuw Thomas Pittekey De belangrijkste oorzaak van de ongelijkheid is de tendens dat de opbrengst op kapitaal groter is dan de economische groei iets wat nu tot extreme ongelijkheid dreigt te leiden. Het wakkert de onvrede aan en ondermijnt democratische verworvenheden.
Growing delivering enjoying De streekproductenmarkt is een mooie plek voor nieuwe ideeen op dit gebied. App van Fleur Derks Laat jongeren meer proeven Knijp je in een hand met zand dan loopt het weg. De jeugd vermanend toespreken heeft geen zin. Laat ze ook maar eens ziek worden en puisten krijgen. Daarna veranderen ze wel en dat is de beste leerschool. Er bestaan een kinderdagverblijf waarbij de peuters allemaal zelf potjes met zaadjes hebben en de plantjes water geven met een theelepeltje (goed voor hun motoriek). Iedere dag wordt gekeken hoe de plantjes gegroeid zijn. Als het eerste kopje boven de grond komt zijn ze gefascineerd. Doe ook eens alle prefab pakjes in de ban en maak de sauzen weer zelf. Als je zelf boodschappen gaat doen wordt je bewuster Als 14-16 jarige eet je wat je thuis niet krijgt..
De prijzen van voedsel zijn in Nederland laag (laagste van Europa) Aan suiker in ons eten valt niet meer te ontsnappen, het is als slecht weer. Suiker is een van de dikmakers in ons moderne voedingspatroon, en eetgedrag is het vakgebied waar "eetprofessor" Seidell al vijfendertig jaar onderzoek in doet.
Ongezond eten en dito eetgedrag zijn een serieus probleem geworden, en er is een waar doolhof ontstaan met voedselfilosofieën, vitamineprofeten, superfoodies en verantwoorde programma's.
Dit boek tracht een soort kompas te zijn in de diffuse voedselmarkt waar miljarden in omgaan. Niet dat de auteurs van het boek pretenderen het beter te weten dan andere lectuur op dit gebied, schrijven ze in het voorwoord.
Verwarring
Wel denken ze "de verwarring te kunnen verklaren, en hopelijk ook te verminderen. (...) Het is onvermijdelijk dat er soms sprake is van enige overlap in de tips en conclusies bij diverse onderwerpen." Daar zit geen woord Spaans bij.
Seidell heeft zich voor zijn aanpak deels laten inspireren door de werkwijze van de Joodse arts Samuel Sarphati (1813 - 1866). Sarphati zocht naar de oorzaken van ziektes en epidemieën in plaats van symptomen te bestrijden.
Wat Seidell beoogt, is het publiek zoveel mogelijk op de hoogte te brengen en zich bewust te maken van waar ze hun boodschappenkarretjes mee volladen. Tevens belicht hij de overige oorzaken van ongezond eetgedrag, zoals omgeving, opvoeding, cultuur, budget.
Opgesausd
Wat dat betreft is het opmerkelijk dat de auteurs in dit boek van nog geen tweehonderd bladzijden toch redelijk uitgebreid kunnen ingaan op de hele foodchain plus vertakkingen.
Vanaf herkomst van vele voedselsoorten tot wat er op ons bord terecht komt, her en der opgesausd met anekdotes (een Amerikaanse presidentskandidaat die zich om zijn gewicht terugtrok uit de race) en weetjes (evolutie van de groentes) en grapjes (wervende teksten op verpakkingen, vaak niet onwaar maar zo bedrieglijk als een lichtekooi).
De stijl is uiteraard toegankelijk, zoals de meeste non-fictie voor het grote publiek tegenwoordig is, maar met name plezierig is de neutrale toon, die de wetenschapper typeert. Geen goeroetaal als "kom op, je kan het" of Dr. Phil-achtige aansporingen, maar sec de realiteit: dit is wat je in je mond stopt, en dat is (on-)gezond om die en die reden.
Niettemin, toch het zoveelste boek op dit gebied. Door: NU.nl/Anne Jongeling