Open menu

Ideeën uit de bijeenkomst Food for Action 18-12-2014 met name m.b.t. Green Canteens

Voeding moet van jongs af aan in de lessen

Gezonde en duurzame food marketing is nodig bij de groten tussen de leerlingen maar ook in het bedrijfsleven MacDonalds, Unilever, Coca cola

Dierenpaspoort zodat je weet wat je eet

Lees het boek voedsellabyrint van J. Seidell

Helder verhaal over de voedselindustrie: (on-)gezond eetgedrag met oorzaken en oplossingen.

Ongezonde/Niet-duurzame producten uit de schappen halen

Wat je ziet is wat je eet

Manier van het eten presenteren

Gezondere kroketten

Voedingslessen

Goede voorbeelden geven

Lessen visueel maken/maak het interessanter Geef voedingslessen aan de hand van wat de catering verkoopt

Aanbieden van echt gezonde producten (is een broodje gezond wel echt gezond)

Rol van de school is niet winst maken met de kantine maar goede voeding geven

Duurzaam en groen zijn verschillend

5days of…    actie week waarin je kennis deelt en ervaring op doet( hoe het gaat).

Kaas is best gezond maar eet het niet te veel.

Zorg dat je je groenten en fruit neemt dan kan je heus daarnaast wat lekkers pakken.

Lokale producten in de kantine

Smileys om aan te geven hoe slecht iets voor je is

Voedsel kan geen afval zijn

Het is moeilijk mensen te prikkelen duurzaam te worden

Als het lukt om mensen te prikkelen dan ben je binnen

Kroketten minder slecht dan je denkt.

Imago is ook belangrijk voor producten of bedrijven

Door studenten gemaakt is goedkoper om een goed aanbod neer te zetten.

20% vlees 80% groente aanbieden

Mensen in de psychologie kunnen helpen met studenten laten denken over gezondheid/duurzaamheid. Onderbewuste prikkels.

Laat leerlingen meedenken over wat zij willen en lekker vinden. Neem dat als uitgangspunt ter verdere vergroening en verduurzaming

Groentehagel

Meest duurzame catering competitie in een vorm van een soort Game maak het leuk voor ze.

Betrek de leerlingen bij de ideeën

Geen snackbar in de buurt van scholen Verbod snacks te verkopen voor 16.00 uur (in de buurt van scholen). Meisjes laten denken dat die snacks niet goed voor je is (huid gezicht enz.)

Doutzen Kroes vragen als rolmodel

Trots op de streek Broodje van de streek

Cantines moet gaan voor gezond i.p.v. winst maken.

Samen eten tijdens de lunch Maak er een cultus van en maak het gezellig. Gezellige hoekjes inrichten met gratis fruit /water snoepgroenten

Kinderen stimuleren (Rolmodellen)

Mensen bewust maken hoeveel geld ze wel weggooien

Leeringen van 5-12 moet je dingen laten proeven want kinderen vinden het soms niet lekker als ze kijken naar het uiterlijk van het eten

Zelf maken en zelf in de kantine

Gezond aanbod aantrekkelijk en dichtbij aanbieden

Gezonde kroket

Voedingslessen op school

Lessen gebaseerd op ervaringen

Regionaal inkopen

Echt gezond, eten laten ervaren

Voeding is medicijn

Proces is belangrijker dan het resultaat

Biologisch seizoens- en streekgebonden

De nieuwe Nederlandse keuken Albert Cooy

Portie grootte

Betalen als je het niet op kan

20% vlees

Wat wil ik eten op school vragen aan leerlingen

Kookles voor de pauze

Gerechten in de kantine aanbieden

Mandarijnen schillen vindt men vies, biedt een spies met fruit aan

Per week een groente centraal stellen

Gerechten aanbieden

Complete maaltijden in kantines

Zelf groente kweken

IT en voedsel verspilling

Studenten betrekken bij koken en kweken

Streek is cool dus voedsel uit de streek is cool

Gezonde burger

MBO geeft les over voeding op basisscholen

Broodje van de streek

Warenkennis vergroten

App wat jongeren lekker vinden

De duurzame masterchef voor leerlingen Tip van de chef

Verpakkingen die producten lang houdbaar maken

Weersafhankelijke inkoop

Deel afgekeurd fruit van supermarkten uit op scholen

Maak samen eten een belevenis

Bladerdeeg met groentemix als saucijzen broodje

Versla de cateraar

Leerlingen van verschillende richting proberen het beter te doen dan de cateraar

Hoe meer smaak hoe meer vreugd

Happy drinks op schoolfeesten

Krop sla paspoort voedselkilometer

Kook groenten in bierblikje op barbecue

Je eigen lijf voelen b.v. door judo

Dierenleed verminderen begint bij de consument

Meer aandacht voor peulvruchten als vleesvervangers

Aanbod gezonde& verantwoordelijke alternatieven vergroten ( minimaal gelijk aan ongezonde aanbod.)

Smaak is emotie, Tomaat met verhaal smaakt lekkerder

Proeven begint al in de baarmoeder

Smaakhengel net anders presenteren Gekleurd brood (wel of niet)

Koken tot het kookpunt en dan uitzetten. Dat kan net zo goed en scheelt veel en energie

Studenten betrekken bij samenstellen en bereiden van aanbod in kantine

Moestuin bij schoolàoogst verkopen in kantine

Tijdens mentor les enquêtes in laten vullen.

Algemene persoonlijke keuring APK voor mensen

Bij producten niet alleen calorieën, maar ook de voetafdruk vermelden.

Ga kijken bij Steuden hogenschool ‘Cauteeu! In leeuwarden

Op streekmarkt nieuwe ideeën zoeken

Voedingslessen niet negatief brengen maar positief

Warmonderhof Tuinbouwschool (Dronte)

Beleving voorstudenten is belangrijk

Positieve benadering op scholen

Er moet energie zijn

Voedselverspilling is meer bewust omgaan met voeding

Meeste wild is geen wild

Brainstorm met cateraars “welke gerechten passen bij de wensen van de doelgroep’

Rechtshandige oriëntatie laat mensen er makkelijker naar grijpen

Onbewuste prikkels

Fantjes menu gezond ( bij een gezond menu bijvoorbeeld van de mac donalds krijg je een olifantje, zo kiezen kinderen het olifantje boven het eten dat ze lekkerder vinden.)

Echt gezond eten laten ervaren

THT data reëler maken Uitstaltijd verlengen (is nu twee uur)

Met het residu leerlingen leren koken Rust voedselproducten uit met een spot die aangeeft of de houdbaarheid nog OK is Van verspilling / schraapsel bij groenten is nog wortelsap of iets anders van te maken Valentin Thurn heeft een film gemaakt over food die de moeite waard is. http://www.thurnfilm.de/de_dokumentarfilme.php

Eet met mate en gevarieerd Bananen kunnen nog in smoothies Radijsjes etc in salades Tomaten in pizza’s soep Bananenvla zonder bananen Vanillevla zonder vanille Met wat de supermarkt weg doet is nog prima te koken (b.v. door cateraars). Damn Food Lees het boek Kapitaal in de 21e eeuw Thomas Pittekey De belangrijkste oorzaak van de ongelijkheid is de tendens dat de opbrengst op kapitaal groter is dan de economische groei iets wat nu tot extreme ongelijkheid dreigt te leiden. Het wakkert de onvrede aan en ondermijnt democratische verworvenheden.

Growing delivering enjoying De streekproductenmarkt is een mooie plek voor nieuwe ideeen op dit gebied. App van Fleur Derks Laat jongeren meer proeven Knijp je in een hand met zand dan loopt het weg. De jeugd vermanend toespreken heeft geen zin. Laat ze ook maar eens ziek worden en puisten krijgen. Daarna veranderen ze wel en dat is de beste leerschool. Er bestaan een kinderdagverblijf waarbij de peuters allemaal zelf potjes met zaadjes hebben en de plantjes water geven met een theelepeltje (goed voor hun motoriek). Iedere dag wordt gekeken hoe de plantjes gegroeid zijn. Als het eerste kopje boven de grond komt zijn ze gefascineerd. Doe ook eens alle prefab pakjes in de ban en maak de sauzen weer zelf. Als je zelf boodschappen gaat doen wordt je bewuster Als 14-16 jarige eet je wat je thuis niet krijgt..

De prijzen van voedsel zijn in Nederland laag (laagste van Europa) Aan suiker in ons eten valt niet meer te ontsnappen, het is als slecht weer. Suiker is een van de dikmakers in ons moderne voedingspatroon, en eetgedrag is het vakgebied waar "eetprofessor" Seidell al vijfendertig jaar onderzoek in doet.

Ongezond eten en dito eetgedrag zijn een serieus probleem geworden, en er is een waar doolhof ontstaan met voedselfilosofieën, vitamineprofeten, superfoodies en verantwoorde programma's.

Dit boek tracht een soort kompas te zijn in de diffuse voedselmarkt waar miljarden in omgaan. Niet dat de auteurs van het boek pretenderen het beter te weten dan andere lectuur op dit gebied, schrijven ze in het voorwoord.

Verwarring

Wel denken ze "de verwarring te kunnen verklaren, en hopelijk ook te verminderen. (...) Het is onvermijdelijk dat er soms sprake is van enige overlap in de tips en conclusies bij diverse onderwerpen." Daar zit geen woord Spaans bij.

Seidell heeft zich voor zijn aanpak deels laten inspireren door de werkwijze van de Joodse arts Samuel Sarphati (1813 - 1866). Sarphati zocht naar de oorzaken van ziektes en epidemieën in plaats van symptomen te bestrijden.

Wat Seidell beoogt, is het publiek zoveel mogelijk op de hoogte te brengen en zich bewust te maken van waar ze hun boodschappenkarretjes mee volladen. Tevens belicht hij de overige oorzaken van ongezond eetgedrag, zoals omgeving, opvoeding, cultuur, budget.

Opgesausd

Wat dat betreft is het opmerkelijk dat de auteurs in dit boek van nog geen tweehonderd bladzijden toch redelijk uitgebreid kunnen ingaan op de hele foodchain plus vertakkingen.

Vanaf herkomst van vele voedselsoorten tot wat er op ons bord terecht komt, her en der opgesausd met anekdotes (een Amerikaanse presidentskandidaat die zich om zijn gewicht terugtrok uit de race) en weetjes (evolutie van de groentes) en grapjes (wervende teksten op verpakkingen, vaak niet onwaar maar zo bedrieglijk als een lichtekooi).

De stijl is uiteraard toegankelijk, zoals de meeste non-fictie voor het grote publiek tegenwoordig is, maar met name plezierig is de neutrale toon, die de wetenschapper typeert. Geen goeroetaal als "kom op, je kan het" of Dr. Phil-achtige aansporingen, maar sec de realiteit: dit is wat je in je mond stopt, en dat is (on-)gezond om die en die reden.  

Niettemin, toch het zoveelste boek op dit gebied. Door: NU.nl/Anne Jongeling