logokl

Duurzaam Middelbaar Beroepsonderwijs

Nieuwsbrief   December 2015

Verslag symposium van DMBO over  "MBO-ers en duurzaam ondernemen in de Nieuwe Economie" bij Rijn Ijssel 16 december 2015

Een verslag is hier te zien. U kan er ook alle presentaties vinden. Over circular economy, creativiteit, sociaal ondernemen, en zaken doen in de nieuwe economie voor het MBO. Naast info over keuzedeel duurzaamheid in het beroep en de relatie met het bedrijfsleven.

Bijeenkomsten m.b.t. Keuzedeel Duurzaamheid in het Beroep

bij het CINOP, Stationsplein 14, 5211 AP ’s-Hertogenbosch

- Donderdag 28 januari van 14.00 tot 16.30 een sessie voor de Techniek en Horeca  Aanmelden mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
- Dinsdag 16 februari van 14.00 tot 16.30 een sessie voor groen/gezondheidszorg/sociaal werk. Aanmelden mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Doel van de sessie is ervaringen/kennis en ideeën delen voor onderwijs in het keuzedeel en informatie ophalen voor examinering.

5 februari 2016 Build up skills werkconferentie

'Kennis omhoog, verbruik omlaag', dat is het motto van de VSK beurs 2016 en de 5e. Nationale BuildUpSkills werkconferentie. Samen met de VSK hebben we een mooi programma samengesteld. Laat u inspireren en informeren in het ochtendprogramma. Praat ’s middags mee tijdens één van de workshops  of neem deel aan activiteiten op de beursvloer. Speel mee met de VSK games en maak kans op mooie prijzen of loop mee over de beursvloer en maak kennis met de nieuwste technieken om energie te besparen. Meer over het programma en over aanmelden zie hier


Veel ROC's gaan keuzedeel duurzaamheid in het beroep aanbieden.


DMBO is bezig met het maken van lesmateriaal. Het materiaal is hier te vinden.  Graag uw feed back.
Daarnaast geeft DMBO richtlijnen omtrent examinering dit tevens met dank aan het ID collegie die het keuzedeel al draaien. Zie hier.

De laatste versies van keuzedeel duurzaamheid in het beroep A, B, C, D zijn hier te vinden. Er staat ook

op.

Daarnaast is de installatie- en de elektrotechniek wereld gekomen met

Keuzedeel basisvakmanschap verduurzaming gebouwde omgeving elektrotechnische installaties

Keuzedeel basisvakmanschap verduurzaming gebouwde omgeving werktuigbouwkundige installaties

Bij de keuzedelen basisvakmanschap verduurzaming gebouwde omgeving elektrotechnische installaties en hetzelfde keuzedeel over werktuigbouwkundige installaties worden examens ontwikkeld.

Prachtig nieuw boek uit "Duurzame techniek" voor het MBO.

Het boek is te verkrijgen bij www.huisvandetechniek.nl Het is geschreven door techniekdocenten Rob Sars en Wim van Nistelrooy. Het is een naslagwerk voor alle aspecten m.b.t. duurzame techniek. de energiebronnen, zonnestroomsystemen, turbine generator systemen, transport, opslag en distributie van elektriciteit, verlichtingstechniek, thermische energie woning, verwarmingstechniek, koeltechniek, isolatiematerialen, domotica onderzoek, financiële analyse en advisering.

Boek over creativiteit en innovatiestappenplan. iDNA.

In de toekomst zal Nederland het moeten hebben van creatieve oplossingen en producten (die bijdragen aan een duurzame samenleving).
Dat is misschien wel de belangrijkste vaardigheid. Het is zoeken naar aangrenzende mogelijkheden. Het is het combineren van twee ideeën of producten tot een nieuw. Daar kan je actief naar op zoek en mee aan de slag gaan. Hoe je dat kunt doen staat in het fraaie boek iDNA. Met dit boek maak je je eigen innovatie stappenplan Direct toepasbaar in jouw onderneming Alleen door je creativiteit te ontwikkelen blijf je groeien Bestellen kan hier


Geautomatiseerde checklists
.

U en uw leerlingen vullen hem in en u krijgt automatisch en per ommegaande advies terug ! Hoe duurzaam is je stageplek Hoe duurzaam ben je  thuis Hoe duurzaam is je  school Hoe duurzaam is de horeca. DMBO is bezig met een on line cursus duurzaamheid voor het keuzedeel duurzaamheid en je beroep met content, leerdoelen, multiple choise vragen en filmpjes.


Betreffende deze nieuwsbrief  

DMBO is een dynamische kenniskring die zich bezig houdt met duurzaamheid in het Middelbaar Beroepsonderwijs. We hebben een website www.duurzaammbo.nl boordevol informatie met 300 unieke bezoekers per dag. We organiseren ieder jaar een groot symposium over duurzaamheid in het MBO. Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van bijeenkomsten, manifestaties en ontwikkelingen in het MBO veld. Als u nog personen weet waar deze nieuwsbrief interessant voor kan zijn mail dan even het e-mailadres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U kan er ook kopij naar sturen alsmede kan u zich er afmelden voor de nieuwsbrief.