logokl

Duurzaam Middelbaar Beroepsonderwijs

Nieuwsbrief    November 2015

Jaarlijks symposium van DMBO over


"MBO-ers en duurzaam ondernemen in de Nieuwe Economie"


Woensdag 16 december 2015

ROC Rijn Ijssel, Middachtensingel 2, 6825 HN Arnhem
locatie administratie en Ondernemerschap.


Programma

14.20 - 15.30 Rondleiding bij Peeze koffie..de duurzaamste koffie aanbieder Ringoven 36, 6826 TR Arnhem niet ver van ROC Rijn Ijssel (facultatief).
15.30 - 16.00 Inloop
16.00 - 16.10 Welkom CvB Rijn Ijssel
16.10 - 16.30 Key note Antoine Heideveld directeur van het Groene Brein http://hetgroenebrein.nl/  De club prominente wetenschappers die samen met het bedrijfsleven werken aan de nieuwe economie
16.30 - 16.40 Voorbeelden van MBO jongeren. Tamara, Michelle, Maloe en Jedde e.a.  

16.45 - 17.30 Workshopronde I
17.30 - 18.15 Duurzame Italiaanse hapjes
18.15 - 19.00 Workshopronde II
19.00 - 20.00 Borrel

Workshopronde I

- Creativiteit, ondernemerschap en duurzaamheid Harry van der Schans DeBono centrum 's-Hertogenbosch en schrijver van het onderstaande boek " iDNA "
- Een voorbeeld uit de praktijlk: Peeze koffie, de duurzaamste koffie aanbieder.Het waarom, het hoe en het businessmodel
- Circular economy lessen en lesmateriaal René Boon docent ondernemen ism vier studenten Koning Willem I College
- Next gen Zaken doen in de nieuwe economie. Lesmateriaal, website en voorbeelden  Jan van Driel Ontwikkelcentrum

Workshopronde 2
 
- Samenwerking met bedrijfsleven Groene Brein Roots. Ira von Harras / Antoine Heideveld
- Sociaal ondernemen en sociale innovatie in de deeleconomie Marianne Dagevos
- Keuzedeel duurzaamheid in het beroep - inhoud -lesmateriaal – examens Rob de Vrind DMBO Piet van Zaal ID-college 

 

AANMELDEN KAN HIER


Bijeenkomsten m.b.t. Keuzedeel Duurzaamheid in het Beroep

-        Donderdag 28 januari van 14.00 tot 16.30 een sessie voor de techniek en horeca  Bij het CINOP, Stationsplein 14, 5211 AP 's-Hertogenbosch. Aanmelden mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

-        Dinsdag 16 februari van 14.00 tot 16.30 een sessie voor groen/gezondheidszorg/sociaal werk Bij het CINOP, Stationsplein 14, 5211 AP 's-Hertogenbosch. Aanmelden mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Doel van de sessie is ervaringen/kennis en ideeën delen voor onderwijs in het keuzedeel en informatie ophalen voor examinering.


Veel ROC's gaan keuzedeel duurzaamheid in het beroep aanbieden.

DMBO is bezig met het maken van lesmateriaal en het geven van richtlijnen omtrent examinering.

De laatste versies van keuzedeel duurzaamheid in het beroep A, B, C, D zijn hier te vinden. Er staat ook

op.

Daarnaast is de installatie- en de elektrotechniek wereld gekomen met

Keuzedeel basisvakmanschap verduurzaming gebouwde omgeving elektrotechnische installaties

Keuzedeel basisvakmanschap verduurzaming gebouwde omgeving werktuigbouwkundige installaties

Bij de keuzedelen basisvakmanschap verduurzaming gebouwde omgeving elektrotechnische installaties en hetzelfde keuzedeel over werktuigbouwkundige installaties worden examens ontwikkeld.


Doe mee met de jongeren klimaattop te Utrecht zaterdag 21 november ROC MN Vondellaan v.a. 11.00 uur.

Kom naar de Jonge Klimaattop, een klimaatconferentie voor en door jongeren tussen de 12 en 30. Met deze conferentie hopen we jongeren bewust te maken van klimaatproblematiek en de leukste duurzame oplossingen, en ze te inspireren om ook ná de conferentie met duurzaamheid aan de slag te gaan. Zo zijn er lezingen, discussierondes en workshops, en screenen we toffe documentaires in onze bioscoop.

Als jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling mag Soscha in december in naam van de Nederlandse jongeren aanwezig zijn op de klimaattop in Parijs en de resultaten met staatssecretaris Mansveld bespreken. Ook zullen de uitkomsten van De Jonge Klimaattop worden besproken tijdens de internationale jongerenconferentie in Parijs (26-28 november) en zullen ze als input dienen voor de klimaatonderhandelingen in Parijs (1-12 december) via het platform Pathway to Paris.

Meer informatie is te vinden in het facebookevenement: https://www.facebook.com/events/447857398730698/. Inschrijven kan hier: http://goo.gl/forms/5MRw8U8A03.


Prachtig nieuw boek uit "Duurzame techniek" voor het MBO.

Het boek is te verkrijgen bij www.huisvandetechniek.nl Het is geschreven door techniekdocenten Rob Sars en Wim van Nistelrooy. Het is een naslagwerk voor alle aspecten m.b.t. duurzame techniek. de energiebronnen, zonnestroomsystemen, turbine generator systemen, transport, opslag en distributie van elektriciteit, verlichtingstechniek, thermische energie woning, verwarmingstechniek, koeltechniek, isolatiematerialen, domotica onderzoek, financiële analyse en advisering.


Boek over creativiteit en innovatiestappenplan. iDNA.

In de toekomst zal Nederland het moeten hebben van creatieve oplossingen en producten (die bijdragen aan een duurzame samenleving).

Dat is misschien wel de belangrijkste vaardigheid. Het is zoeken naar aangrenzende mogelijkheden. Het is het combineren van twee ideeën of producten tot een nieuw. Daar kan je actief naar op zoek en mee aan de slag gaan. Hoe je dat kunt doen staat in het fraaie boek iDNA. Met dit boek maak je je eigen innovatie stappenplan Direct toepasbaar in jouw onderneming Alleen door je creativiteit te ontwikkelen blijf je groeien Bestellen kan hier

Geautomatiseerde checklists.

U en uw leerlingen vullen hem in en u krijgt automatisch en per ommegaande advies terug ! Hoe duurzaam is je stageplek Hoe duurzaam ben je  thuis Hoe duurzaam is je  school Hoe duurzaam is de horeca. DMBO is bezig met een on line cursus duurzaamheid voor het keuzedeel duurzaamheid en je beroep met content, leerdoelen, multiple choise vragen en filmpjes.

Betreffende deze nieuwsbrief  

DMBO is een dynamische kenniskring die zich bezig houdt met duurzaamheid in het Middelbaar Beroepsonderwijs. We hebben een website www.duurzaammbo.nl boordevol informatie met 300 unieke bezoekers per dag. We organiseren ieder jaar een groot symposium over duurzaamheid in het MBO. Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van bijeenkomsten, manifestaties en ontwikkelingen in het MBO veld. Als u nog personen weet waar deze nieuwsbrief interessant voor kan zijn mail dan even het e-mailadres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U kan er ook kopij naar sturen alsmede kan u zich er afmelden voor de nieuwsbrief.