Gas

Het aardgas uit Groningen, het zogenaamde G-gas, raakt langzamerhand op. In de toekomst zal Nederland overstappen op ander laag-calorisch gas (G+-gas) of, waarschijnlijk pas in een verdere toekomst, hoogcalorisch gas (H-gas), zo meldt de Consumentenbond.

Aardgas van verschillende herkomst heeft verschillende verbrandingseigenschappen. Het is niet zomaar mogelijk een gastoestel, zoals een cv-ketel, te blijven gebruiken als de samenstelling van het aardgas verandert. Vooral gebruik van H-gas in een niet geschikt toestel kan gevaarlijk zijn. Toestellen kunnen bijvoorbeeld uitvallen of teveel koolmonoxide gaan produceren. Alle toestellen vanaf 2018 zijn geschikt voor G+ gas, en zijn om te bouwen naar H-gas.

Waterstof

Als men via wind of PV elektriciteit opwekt, kan die weer gebruikt worden voor het splitsen (voor de electrolyse) van H2O (water) in H2 (waterstof) en O2 zuurtof.
De H2 is daarna op te slaan of te verbranden (met zuurstof) zodat er weer water ontstaat. Het aardgasnet is geschikt om de H2 te transporteren naar alle huishoudens die dan kunnen gaan koken op (een mengsel) waarin waterstof zit. Waterstof is ook een prima brandstof voor de cv-ketel. 

Het belangrijkste voordeel van waterstof is dat de benodigde infrastructuur er al ligt. De afgelopen zestig jaar hebben we in heel Nederland een omvangrijk aardgasnet aangelegd. Enkele kleine aanpassingen zijn voldoende om het te kunnen gebruiken voor het transport van waterstof. Daar worden nu proeven mee gedaan. Komt de productie van groene waterstof eenmaal op gang, dan is het dus een koud kunstje om het in uw woning te krijgen.

Voor waterstof is wel een andere brander nodig. Dit zal in de meeste gevallen betekenen dat de huidige cv-ketel vervangen moet worden. Is die eenmaal in huis, dan kunnen de bestaande leidingen en radiatoren blijven werken zoals ze dat nu ook doen.

(deze pagina wordt nog nader ingevuld).  

 

Hits: 3569