Ikea

Ikea start (in Ierland) een Buy Back-programma en geeft minimaal 30 procent van de kostprijs terug als winkeltegoed. Zo hoopt Ikea dat het meubelafval beter verwerkt kan worden. Uiteindelijk moeten de meubels zelfs een tweede leven krijgen, zodat het helemaal circulair is. (2020)
De meubelgigant wil in 2030 helemaal circulair en klimaatpositief zijn. Dat betekent dat het geen grammetje afval meer mag produceren.

We hanteren vijf pijlers bij het productontwerp: vorm, functie, kwaliteit, duurzaamheid én een lage prijs. Dat is de basis van ons concept. Daar doen we geen afstand van."

In 2024 zeggen ze opeens dat tegen 2030 de absolute CO2-uitstoot van het bedrijf met de helft gereduceerd moet zijn. Eerder was dat 15 procent. (2024

Dat betekent dat de uitstoot van het materiaalgebruik, veruit de grootste koolstofbom, en die van de foodtak dan met de helft zijn verminderd. De emissies voor de gebruiksfase van producten moeten met 70 procent naar beneden. Ook de ‘end of life’-fase (onder andere hergebruik, reparatie en recycling van artikelen) moet met een emissiereductie van 30 procent klimaatvriendelijker worden.

Bedrijven als IKEA staan voorop in de verduurzaming. Het bedrijf investeert 3 miljard om haar energieverbruik op te wekken via eigen windmolens op zee.
Ze bieden platte pakketten aan, scheiden afval en besparen energie. Later kwam daar een aandachtspunt bij: de arbeidsomstandigheden in de keten verbeteren. Samen met mensen in ontwikkelingslanden ontwerpen ze producten om in de IKEA winkels te verkopen. Daarmee bieden ze deze mensen een kans om een inkomen te verdienen.

Zonnepanelen

In 2017 is bij IKEA 73 procent van alle energie afkomstig uit hernieuwbare bronnen. Ze hebben 750.000 zonnepanelen geïnstalleerd op de gebouwen van het meubelconcern en wordt 91 procent van alle afval gerecycled of verbrand voor energieterugwinning. Qua producten wordt al het katoen en bijna 80 procent van het hout verkregen uit duurzamere bronnen.

De Nederlandse winkels draaien inmiddels volledig op groene stroom, waarvan 40 procent wordt opgewekt door eigen zonnepanelen (de rest wordt afgenomen van de eigen investeringstak Ingka Investments) (2024)

Elektrisch rijden en containerschepen

Op het gebied van elektrisch rijden heeft Ikea ook de nodige maatregelen getroffen. Een groot deel van de winkels en shoppingcenters heeft oplaadpunten voor elektrische auto's en in verschillende landen rijden al elektrische auto's rond voor thuisbezorging. In China zijn er bijvoorbeeld 53 elektrische vrachtwagen actief in zes verschillende steden.

Ikea gaat varen met een containerschip op Good Fuel Marine dat bestaat voor 30 procent uit tweede generatie biobrandstoffen en stoot volgens het bedrijf bij verbranding negentig procent minder CO2 uit dan stookolie. Als het werkt gaat Ikea alle containers zo vervoeren.

Verhuren van meubels

Daarnaast doet Ikea tests met het verhuren van meubels. Dat moet de transitie naar een circulaire economie bevorderen. men wil steeds meer bouwen aan een circulair Ikea, waar je producten kunt repareren en recyclen.

Punten voor duurzaamheid

Personeel en klanten kunnen (alleen nog in Amerika) een App downloaden waarbij je punten krijgt als je duurzaam leeft.

Duurzaamheidswinkels

In Duitsland wil Ikea de eerste duurzaamheidswinkel gaan openen.

IKEA heeft sinds 2018 een Sustainability Shop in Breda. Daar vinden bezoekers de duurzame verhalen achter IKEA en de producten – van de NORDRANA opbergsets die in Vietnam met de hand worden gemaakt in gecertificeerde centra tot de TOMAT plantenspuit gemaakt van gerecyclede plastic folies. Ook worden de bezoekers er geïnspireerd tot een duurzamer leven thuis.

Tweedekanshoek

voor producten, bijvoorbeeld retourzendingen, die door kleine beschadigingen uit de verkoop zijn gehaald en mee kunnen voor een fractie van de prijs.

Zakjes

IKEA gebruikt herbruikbare zakjes gemaakt van suikerrietafval. Daardoor besparen ze alleen al in Nederland bijna 1 miljoen kilo aan plastic.

Duurzame materialen

Sinds 2015 wordt alleen nog 100 procent duurzaam katoen gebruikt en in 2020 moet ook al het hout volledig uit verantwoorde beheerde bossen komen. 
De vervolgstap is het toewerken naar een circulair businessmodel. 

Met 41 procent zit de grootste milieuvoetafdruk in het materiaalgebruik. Dat betekent dat we naar minder materiaal toe willen, milieuvriendelijkere materialen gaan inzetten en de levensduur van materialen willen oprekken.

De eerste stap is daarom het gebruik van 100 procent hernieuwbaar of gerecycled materiaal in 2030. Nu ligt dat percentage op 60 procent.

Gerecycled materiaal

Er komen een aantal nieuwe producten op de markt waarin gerecycled materiaal is verwerkt. Tassen, tafelkleden en kussenslopen, gemaakt van gerecycled plastic dat door Spaanse vissers uit de Middellandse Zee is opgevist. Een tafelkleed bevat 43 gerecyclede PET-flesjes, een kussensloop acht stuks. 

Matrassen

In Nederland belandt vooralsnog twee derde van de matrassen in de verbrandingsoven omdat er onvoldoende recyclecapaciteit is om ze te verwerken. Terwijl ongeveer 95 procent van een matras recyclebaar is. Ikea werkt samen met Renewi om matrassen te recyclen. Doordat we samen in RetourMatras hebben geïnvesteerd worden er in de komende jaren nieuwe fabrieken gebouwd. Dat vergroot de recyclecapaciteit naar 1,2 miljoen matrassen.

Samenwerking met sociale ondernemingen

De samenwerking met sociale ondernemingen is een ander voorbeeld waaruit de maatschappelijke betrokkenheid blijkt, zoals die met i-did. Dit bedrijf, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken, maakt producten van gerecycled textiel. Sinds oktober is VINTERKYLA, een kerstcollectie die volledig uit viltproducten bestaat, te koop. Volgend jaar maart verschijnt de TILLVERKA-collectie, bestaande uit tassen, kussenhoezen en opbergdozen eveneens gemaakt van oude textielrestanten. 

Circulair ontwerp

In 2030 moeten alle producten circulair ontworpen zijn

Men wil het textiel van onze klanten gaan terughalen, zoals een oud dekbedovertrek, douchegordijn of bankhoes. Klanten kunnen deze weer bij ons inleveren zodat wij het materiaal kunnen hergebruiken. Dan ben je echt circulair bezig.

Verlenging van de levensduur

Men wil meer reparatieoplossingen gaan aanbieden zoals losse onderdelen, zodat klanten zelf hun meubels kunnen repareren.
Ook wil Ikea de mogelijkheid bieden om gekochte meubels op te frissen. Je hoeft dan geen nieuwe bank meer te kopen, maar alleen nog een andere kleur hoes eromheen te doen
In de IKEA winkel in Breda loopt er momenteel een pilot waarbij klanten de deuren van hun PAX-kast kunnen inwisselen voor een ander type of kleur. Dat principe kun je natuurlijk op allerlei meubels toepassen.

Ze bieden zo’n vijftig verschillende reserveonderdelen aan voor thuisreparaties. Nu zijn dat vooral schroeven, maar daar komen in de loop van dit jaar losse onderdelen bij voor bijvoorbeeld tafels en de populaire Billy-boekenkast.

 Huisjes op de Marker eilanden

IKEA heeft huisjes ingericht op de Marker eilanden voorzien van energiezuinige apparatuur en verlichting, zodat de impact op het milieu zo laag mogelijk is. De keukenapparatuur is van A++ kwaliteit en er zijn PET-flessen verwerkt in stoelen, hoofdkussens en keukenkastjes. In elk keukenkastfront zitten 25 PET-flessen.

Ook wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Onder meer jute, linnen, katoen, (onbehandeld) hout en rotan zijn terug te vinden in de woningen. Het interieur is zo een afspiegeling van het zand, de lucht en begroeiing op de eilandengroep.

Het onderhoud van de inrichting neemt de retailer tevens voor haar rekening. Dat gebeurt aan de hand van een furniture-as-a-service overeenkomst. Dat betekent dat IKEA eigenaar blijft van de meubels en ze zo goed mogelijk onderhoudt.

ikeahuisjes2
In 2030 wil IKEA alleen nog maar producten op de markt brengen, die van hernieuwbare of gerecyclede materialen zijn gemaakt. Ook ontwerpt de retailer haar meubels steeds vaker modulair. Dat betekent dat de meubelonderdelen op een bepaalde manier aan elkaar zijn vastgemaakt waardoor ze gemakkelijker van elkaar te scheiden zijn. Doordat de onderdelen inwisselbaar zijn, hoeft slechts een deel te worden vervangen in plaats van het gehele product.

Desso

Desso (nu Tarket geheten) maakt volledig te recyclen tapijten die de lucht kunnen zuiveren, met niet giftige kleurstoffen, met een rug die niet van aardolie is gemaakt, waar LED in geintegreerd kan worden. Tapijten van morgen in een circulaire economie. Op paleis het Loo is zelfs het plafond weergegeven in het tapijt.

Interface

Interface heeft als regels:
1. Live zero
Het is de definitie van duurzaamheid. Zo zaken doen dat je alles terug geeft wat je van de aarde gebruikt
2. Love carbon
Koolstog niet langer als vijand maar als potentiele bron zien
3. Let Nature Cool
De natuur kan zelf het klimaat regelen. We moeten onze manier van zakendoen veranderen en de natuur laten afkoelen,
4. Lead the Industrial Re-revolution
We hebben een industrie nodig die samenwerkt met de natuur in plaats van deze te beschadigen.
Men wil in 2020 de impact op het milieu tot nul reduceren.

(wie levert meer aan ?)

 

 

 

 

 

 

 

 

Hits: 3611