Open menu

Duurzame (groene) schoolkantines

In het MBO heeft men een convenant ondertekend vanaf 2015 100 % duurzaam in te kopen.
Dat geldt ook voor de catering.  Wat daar onder wordt verstaan staat uitgebreid hier beschreven.

Het komt neer op
Duurzaam is
- seizoensgebonden, streekgebonden, biologisch en/of heeft een duurzaamheidslabel als
- EKO - Demeter - BIONaturland - Soil Association - Graskeurmerk - Vrije-uitloop - CPE keurmerk - Erkend streekproduct  - Milieukeur Marine Stewardship Counsel (MSC)

Men vindt een catering duurzaam als
40 % van het inkoopvolume bestaat uit biologische producten en/of met één of meerdere duurzaamheidskenmerken.

ca4
De ondertekening van het gezonde en duurzame cateringbeleid op het Koning Willem I College

Men heeft dan aandacht voor:

1. Biologische landbouw

2. Beperking gewasbeschermingsmiddelen

3. Dieren hebben vrije uitloop en/of kunnen scharrelen.

4. Vissen zijn op duurzame wijze gevangen of gekweekt.

5. Producten zijn geteeld in kassen met minimaal energieverbruik

6. Zo kort mogelijke trnapsortroutes

Daarnaast kan een catering water, afval en energie besparen, ecologische schoonmaakmiddelen gebruiken, gebruik maken van doseerunits ect.
Ook kan de kantine via onbewuste prikkels klanten verleiden tot gezonde keuzes.
In een mooi ingerichte kantine wordt minder afval geproduceerd, voelen klanten zich prettiger en komt het gezonde voeding ten goede.


Meer is ook te vinden bij duurzame horeca op deze site.  

r1
2019: De eerste duurzame rietjes op het Koning Willem I College.

Jaarlijks gebruiken we in Nederland 3 miljard wegwerpbekers, 900 miljoen kleine flesjes en 878 miljoen afhaal- en bezorgmaatlijden in wegwerpverpakking. Wegwerpproducten leiden vaak tot zwerfafval, want recycling blijkt niet altijd mogelijk. Dat moet anders..

Al is de koffiebeker van plastic of karton met coating, hij belandt meestal in de verbrandingsoven.