E-Learning

Ga aan de slag. Succes !


Green Canteens


Gezonde en Groene schoolkantines in de praktijk

8 april organiseerde DMBO een bijeenkomst over groene en gezonde schoolkantines. 54 deelnemers uit heel Nederland bekeken de kantine van het Koning Willem I College.
Men noteerde welk gezond en niet gezond voedsel er aangeboden wordt en men bekeek de manier van  presenteren. 

Groene Schoolkantine  (1)Groene Schoolkantine  (2)Groene Schoolkantine  (3)
Groene Schoolkantine  (4)Groene Schoolkantine  (5)Groene Schoolkantine  (6)
Groene Schoolkantine  (8)Groene Schoolkantine  (9)Groene Schoolkantine  (16)

Alle deelnemers gingen in een rij staan van 0 tot 10 op de plek van welk cijfer men zichzelf gaf over hoe gezond men eet. Daarna volgde een discussie waarom men op die plek staat. Waarom men van zichzelf vindt of je gezond of ongezond eet.

Daarna volgde een prestentatie over de visie, de stakeholders, de motivatie en de ethiek door Rob de Vrind. Die is hier te zien.  

Groene Schoolkantine  (17)Groene Schoolkantine  (19)Groene Schoolkantine  (23)

Toen vertelde Kirsten Ruitenburg van NoviMoris over onbewuste prikkels en gedragsverandering in cateringen. Haar presentatie is hier te zien.

Groene Schoolkantine  (25)Groene Schoolkantine  (27)Groene Schoolkantine  (20)

Vervolgens kregen men een prachtige duurzame lunch aangeboden door de horeca afdeling die alles zoveel mogelijk biologisch, streek- en seizoensgebonden doen.

Groene Schoolkantine  (30)Groene Schoolkantine  (32)Groene Schoolkantine  (34)
Groene Schoolkantine  (36)Groene Schoolkantine  (46)Groene Schoolkantine  (45)

Daarna volgden workshops.
Cateraar Hutten liet deze presentatie zien.
De cateraars kwamen ook met stellingen die veel discussie opwekten.

Groene Schoolkantine  (41)Groene Schoolkantine  (43)Groene Schoolkantine  (52)

Het voedingscentrum legde uit aan welke criteria gezonde en groene cateringen moeten voldoen en dat die eisen wat veranderd zijn. Je kunt nu zilver of goud halen. Zie hier.
ROC West Brabant liet in via deze presentatie zien hoe zij er in geslaagd zijn op 25 locaties het predicaat Gezonde school te krijgen.  
Zij werken samen met cateraar Zo-vital die 15 % meer omzet heeft gerealiseerd door de Gezonde cateringen bij ROC West Brabant en zij gaven deze presentatie.  

Groene Schoolkantine  (40)Groene Schoolkantine  (47)Groene Schoolkantine  (50)
Groene Schoolkantine  (53)Groene Schoolkantine  (55)Groene Schoolkantine  (56)

Bevindingen
- Voor studenten die geen ontbijt hadden gehad biedt het KWIC een ontbijt dat goedkoop en gezond is.
- Zet lampen op het eten / drinken dat u wilt promoten en studenten worden daardoor aangetrokken (meer dan 186%)
- Start de route met de gezonde dingen eerst, zoals fruit etc.
- Maak de ongezonde dingen schaars en laten de leerlingen er om vragen.
- Smileys of het stoplicht systeem werkt als volgt: lachend en groen voor gezond en goed
- rood en boos; alleen zo nu en dan
- Zet de goede dingen op ooghoogte, en zorg dat studenten voor de slechte dingen moeten zoeken, of dat het niet makkeijk te pakken is of men er voor moet buigen.
- Beloon goede voeding door het goedkoper te maken.
- Snacks pas na 11.30. Voor die tijd slechts een gezond ontbijt serveren.
- Smoothies zijn lekker, populair en gezond.
- Overal gratis water uit de kraan in plaats van frisdrank.
- Onderzoek waarom mensen in Sardinië en Japan zo lang te leven. Het blijkt dat vis, olijfolie en vooral van maatschappelijke omgeving voor ouderen belangrijk.
- WWMDD: Wat zou Mc Donalds doen? Aarzel niet om te leren van de succesvolle commerciële bedrijven. De Happy Meal (in uw geval met een gezonde spul) is een cash cow. Het geven van gadgets werkt.
- Belangrijk bij het bevorderen van een gezonde spullen zijn evenwicht, matigheid, variatie en de sociale functie.
- Bij de horeca van het KWIC mag een student nooit alleen zitten tijdens de lunch.
- In NL is er een app waar je je levensstijl kunt testen.
- Ontmoedigen in plaats van verbieden. Zoals elke adolescent in de wereld doen studenten precies het tegenovergestelde als je snacks enz verbiedt.
- Midden-up/down-beleid: van leraren, kantine personeel tot schoolmanagement en neer naar studenten en ouders.
- Probeer te beinvloeden met meer plezier, in plaats van het maken van meer regels en voorschriften. Alleen dan zullen de mensen hun gedrag veranderen.
- De geur van schoonmaakspullen maakt dat mensen gaan schoonmaken en netter zijn.
- De aanblik van boeken of een bibliotheek maakt mensen stil.
- Hoe kleiner het bord, hoe minder je eet. Hoe groter het bord hoe meer je eet.
- Verleiden is beter dan verbieden. Bijvoorbeeld fruit in een mooie kom verhoogt de omzet met 103%.
- Succesfactoren bij Burgers Zoo NL: maak tekort = zolang de voorraad strekt. Dan wil men het juist hebben. Werk met gadgets, de tip van de chef-kok, wandelroute via de rechter (dus niet via de linkerkant), gezonde dingen eerst, gezonde dingen onder de spotlights (186% meer kopen !!) specialiteiten, niet gezond niet gemakkelijk te bereiken.
- Blijf het voor een paar weken proberen. Als mensen dingen gewend zijn, zijn ze niet gemakkelijk meer bereid om te veranderen.
- Laat studenten deel te nemen. Denk na samen met ze en bespreek dingen met ze.
- Maak de schoolkantine een leuke plek waar de student graag komen en willen verblijven. Het is een plek om te ervaren en te proeven (zoals de ideeën van James Olivier).
Noem 'gezond' niet in uw communicatie naar studenten.
- Hutten heeft ook acties rond het verspillen voedselprobleem. De verspillingsfabriek.
- De rol van de cateraar zal veranderen in de nabije toekomst van eten / drinken leverancier tot life style coach met een coaching en lesprogramma. Vitaliteit voor studenten en docenten zal de sleutel zijn. Dus van contract naar advies en voorlichting.
- Laat studenten deelnemen !! Laat ze met u mee denken en laat ze elkaar interviewen over hun keuzes en gedrag. Dus, niet te veel aanbodgestuurd, maar meer vraaggestuurd.
- Start om een ​​goede smaak te ontwikkelen. Dan zal de rest volgen.
- Een stap-voor-stap plan voor verandering: 1. Maak een schoolkantine team (alle betrokken partijen, waaronder studenten). 2. State of the art / huidige situatie. 3. Doelstellingen / ambities. 4. Promotie / acties / communicatie. 5. Het borgen van het beleid. 6. Evaluatie.
- Bijvoorbeeld ROC West-Brabant:
2013: 54% gezonde dingen in de 25 schoolkantines.
2015: 82% gezonde dingen in de 25 schoolkantines.
Ondersteund door de schoolleiding, docenten, ouders en ... studenten. Groei in omzet van 15%, meer positief imago, positieve evaluatie van studenten. - Belangrijke beïnvloeders zijn kantine personeel en initiatiefnemers (early adapters) binnen de schoolorganisatie.

Een evaluatie van de verschillende onderdelen is hier te vinden.

Het programma zag er uit als onderstaand.

Programma

09.30 - 10.00 uur  Inloop in "de Mensa" Koffie thee en iets er bij in de opkamers van de Mensa. 

10.00 - 11.00 uur  Bekijken en beoordelen van de cateringfaciliteiten op het Koning Willem I College
                             Zelf actief aan de slag. Wat is gezond en ongezond in de kantines. Hoe stimuleert men gezonde keuzes.
                             Welke adviezen zou u geven. Wat verstaat u onder gezonde voeding ? Wat vindt u van de uitstraling etc.

11.00 - 11.30 uur  Het Green Canteens project. Stand van zake / uitkomsten door  Rob de Vrind programmamanager Duurzaam MBO zie hier
                              Metaforum gebouw S School voor de Toekomst. 

11.30 - 12.00 uur  Gedragsverandering in schoolkantines door Novimores. Psychologe Kirsten Ruitenburg Specialist gedragsverandering

12.00 - 13.00 uur  Duurzame lunch in het restaurant van het Koning Willem I College + excursie aldaar 
                             Studenten leggen uit wat de filosofie achter het concept van de horeca op het Koning Willem I College  is.

13.00 - 14.00 uur  Workshop I (wordt ook om 14.15 gegeven) 
                             
                             De schoolorganisatie en groene, gezonde kantines (15 – 20 personen)                        
                             
                             Linda Hoebink Voedingscentrum Gezonde schoolkantines over wanneer je het predicaat kan krijgen en
                             hoe e.e.a. in zijn werk gaat.    
                             Erik Groels Gezonde MBO schoolkantine ROC West Brabant presenteerde dit en Bert Demoet directeur van Zo-vital dit
                             Het is Erik gelukt samen met Zo-vital om een gezonde schoolkantine te realiseren bij ROC West Brabant.
                             Hij vertelt over de ins- en outs. 
                             
                             De workshop gaat over: Wat betekent het. Hoe is het gelukt. Hoe ging het overleg met de cateraar etc.
                             Korte presentaties (10 minuten) en veel discussie 

                             Plaats Conference Room School voor de Toekomst

14.00 - 14.15        Pauze en dan draaien we de groepen om

14.15 - 15.15        Workshop 2 (wordt ook om 13.00 uur gegeven)
                            
                             Cateraars en gezonde, groene schoolkantines (15 – 20 personen)                     

                             Judith Huizinga samen met Mark Schellekens van Hutten catering presenteerde deze lezing 
                             Beeltje Liefers van Cormet catering presenteerde een mooi verhaal maar dat wordt nog aangeleverd.      
                             Wat doen cateraars aan gezonde voeding en Green canteens                    
                             Presentaties (10 minuten) en veel discussie met de groep    

                             Plaats Green Room School voor de Toekomst.

15.15 - 15.45        Discussie, conclusies en aanbevelingen, nazit.
                             Moderator Rudolph Bolsius

15.45 - 16.00        Sluiting

Aanmelden kan door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  te mailen.