logokl


Duurzaam Middelbaar Beroepsonderwijs

Nieuwsbrief   Januari 2017


De verkiezingen komen er aan. Kieswijzer.

Welke partijen besteden de meeste aandacht aan duurzame ontwikkeling. U kan dat zien in de kieswijzer die hier staat.

De energiecommissaris van Nederland Ruud Koornsta is optimistisch.

Duurzame ontwikkeling gaat lukken met innovatiekracht, ondernemendheid en creativiteit. Dat zijn nu net de 21st century skills waar het MBO aandacht aan besteedt. Het keuzedeel duurzaamheid in het beroep zou ook zo moeten worden ingericht.Duurzaamheid en het keuzedeel bij Fashion & Design (noem het Future Fashion) 

DMBO heeft een aparte docentenhandleiding gemaakt voor mode en kleding en het keuzedeel duurzaamheid in het beroep.
De pagina op het web over dit onderwerp is vernieuwd. Zie hier.
De kenniskring zou graag een bijeenkomst willen beleggen over dit onderwerp.
Welk ROC wil haar faciliteiten ter beschikking stellen voor een studie(mid)dag voor haar docenten. DMBO organiseert dan de rest i.s.m. u. Sprekers, workshops, maar nodigt dan wel ook collega's uit van andere ROC's. Interesse ? Mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  


Duurzaamheid en het keuzedeel bij ICT 

DMBO is bijna klaar met een aparte docentenhandleiding gemaakt voor ICT en het keuzedeel duurzaamheid in het beroep.

ICT speelt een grote rol in het redden van de wereld. Alles kan slimmer, beter, met minder materialen etc door ICT. Vandaar dat keuzedeel duurzaamheid in het beroep zo belangrijk is voor ICTers.

Op vrijdag 19 mei 2017 op de VU in Amsterdam organiseert Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor de derde keer de NDDHO - Nationale Dag voor Duurzaamheid in het HO.  Het MBO is nu ook welkom. Het wordt samen met Green IT Amsterdam, de Special Interest Group Groene ICT. DMBO is in gesprek met ze 

Hoe implementeer je keuzedeel duurzaamheid  (het meest gekozen keuzedeel in Nederland) ?

- DMBO heeft een on line cursus gemaakt voor keuzedeel duurzaamheid in het beroep. Het wordt al door 31 (grote) ROC's gebruikt. Zie hier 
- DMBO heeft specifiekedocentenhandleidingen voor mode en kleding (fashion); toerisme; business, horeca, interieur ontwerp gemaakt. Die voor ICT is in de maak.   Interesse ? Mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.    Er staan ook voorbeeldexamens in.
- bij de on line cursus kunnen docenten ook een voorbeeldportfolio en een antwoordenboek aanvragen.
- een antwoordenwerkboek met en zonder schrijflijnen bij de online cursus duurzaamheid in het beroep staat hier (maar is niet noodzakelijk).
- er bestaat ook gedrukt materiaal van uitgevers als van de OVD zie hier, van Edu-actief zie hier en Savantis zie hier.
- de eerste ervaringen zie hier,
- mooie projecten zie hier en hier
- examinering zie hier en examens m.b.t. het keuzedeel zijn in de maak vanuit Savantis en ESS. Die van examenservice MEI zijn klaar. De Leijgraaf heeft haar eigen examen gemaakt.
- een routekaart m.b.t. examinering zie hier

Achtergrondinformatie bij keuzedeel duurzaamheid in het beroep


- De pagina's voor
Mode en kleding zijn vernieuwd zie hier
- Opleiden om de gebouwde omgeving een beter energielabel te geven. Zie hier, hier, hier en hier.
- Specialist duurzaam bouwen zie hier 
- Ontwikkelingen in de metaalsector
- Specialist dak- en gevelgroen zie hier

Het groenen van je afdeling of de school

- hoe je afdelingen groent zie hier of hier 

- hoe je met studenten aan de slag kan in de verduurzaming van de school zie hier of hier.

Geautomatiseerde checklists duurzaamheid

U en uw leerlingen vullen hem in en u krijgt automatisch en per ommegaande advies terug ! Hoe duurzaam is je stageplek Hoe duurzaam ben je thuis Hoe duurzaam is je school Hoe duurzaam is de horeca. DMBO is bezig met een on line cursus duurzaamheid voor het keuzedeel duurzaamheid en je beroep met content, leerdoelen, multiple choise vragen en filmpjes.

Betreffende deze nieuwsbrief  
DMBO is een dynamische kenniskring die zich bezig houdt met duurzaamheid in het Middelbaar Beroepsonderwijs. We hebben een website www.duurzaammbo.nl boordevol informatie met 300 unieke bezoekers per dag. We organiseren ieder jaar een groot symposium over duurzaamheid in het MBO. We werken samen met het Groene Brein Roots en Groene Groei. Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van bijeenkomsten, manifestaties en ontwikkelingen in het MBO veld. Als u nog personen weet waar deze nieuwsbrief interessant voor kan zijn mail dan even het e-mailadres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U kan er ook kopij naar sturen alsmede kan u zich er afmelden voor de nieuwsbrief.